La persona cuidadora no professional

Ja són moltes les persones que a la nostra ciutat tenen reconegut el seu grau de dependència i ja han signat el PIA (Programa Individual d’Atenció). Des del primer moment, la majoria han preferit la prestació econòmica abans que la prestació de servei. És a dir, qui fins ara estava cuidant a la persona depenent  segueix sent la mateixa però ara ho fa amb unes condicions diferents, ja que té la possibilitat de constar com a persona cuidadora no professional, amb un reconeixement econòmic i l’alta a la seguretat social

Cal garantir, però, que l’atenció sigui correcta; per tant,  s’estableixen algunes recomanacions per aconseguir la major qualitat possible en la cura que rep la persona en situació de dependència.

–  Que la persona cuidadora haurà de ser un familiar directe i si no ho és ha de constar en el PIA la circumstància excepcional. En realitat aquí no hi ha massa problema perquè sol ser la parella, ascendents o descendents qui es fan càrrec.

– Que s’ha de garantir la capacitat física i psíquica de la persona cuidadora, i això ja és més complicat, perquè de vegades la parella és una persona  que pot estar ja a uns límits de quasi dependència, encara que sigui lleu. També passa a pares o mares quan tenen un fill o filla amb un alt grau de discapacitat que genera una alta dependència i, si són grans, difícilment en poden tenir cura.

– També es permet que la persona cuidadora principal pugui rebre el suport d’altres persones per atendre la persona dependent, fent torns

– La convivència de la persona cuidadora i la depenent en el mateix domicili es considera una condició adequada, però també és possible si els domicilis són propers i permeten donar una ràpida atenció.

Està clar, doncs, que no tothom pot ser persona cuidadora no professional i l’ajuntament ha de garantir que s’acompleixen tots els requisits, perquè és responsabilitat de la qualitat de la prestació, conjuntament amb la Generalitat. De vegades, això en algunes famílies és difícil d’entendre, però sempre serà la Treballadora Social la que valorarà cada cas.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s