8 de març i la neu

Avui la neu ha tret protagonisme al Dia Internacional de les Dones. Els actes a Sant Joan Despí s’han hagut de suspedre perquè a les 4 de la tarda queia una nevda considerable i valia més preveure que potser després hi hauria més problemes de mobilitat, no només per arribar a l’auditori, sinó sobretot a l’hora de marxar.

Ara haurem d’organitzar-nos per poder-ho traslladar de dia, la qual cosa és força complicada perquè sempre anem justes de dates, però aquest cop no quedarà altre remei.

El lema d’enguany és LES DONES MOVEM EL MÓN i la idea va venir pel fet de què sembla que el paper de les dones ha estat considerat un paper passiu, com acompanyant als homes però des d’una situació d’bservadora. Però està clar que ja “ningú” ho pensa, ni cap home pot creure que les dones que l’envolten són subjectes al seu servei sense iniciativa pròpia; ni, el què és més important, cap dona es sent espectadora de la realitat i no protagonista.

El “ningú” l’he posat entre cometes perquè això no és tan evident a tot el món ni a totes les cultures, però estem en el camí.

Una peça bàsica és la formació i el fet que les universitats tinguin un tan per cent tan elevat de noies estudiant farà un futur diferent. M’agradaria dir a aquestes noies que tot no està guanyat, que elles estan a la Universitat perquè fa 100 anys algunes dones van lluitar per aconseguir-ho, que els drets que ara tenen no han caigut del cel i que si no es continua lluitant, seran les més preparades, les més brillants, però els càrrecs els seguiran ocupant els homes i els llocs de decisió i de poder seran ocupats pels homes.  Si no som, entre totes, capaces de canviar la corresponsabilitat de les tasques de la llar, de la cura de les criatures o de l’atenció a les persones grans, la igualtat d’oportunitats no estarà guanyada, encara que ens ho sembli o que ho digui la llei. Les dones no podrem ser eternament superwomens i mantenir les dobles i triples jornades.

Aquest camí l’haurem de fer conjuntament, homes i dones, com un gran pacte de ciutadania.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s