30 minuts

Generalment segueixo el programa “30 minuts” que fan a la TV3 perquè penso que donen uns reportatges interessants i, a més, fets en rigorositat. Sembla, però, que això no és del tot cert.

Fa unes quantes setmanes es va emetre el programa anomenat “Es busca pastor” i uns quants dies després, com a Consellera Comarcal del Baix Llobregat de Medi Ambient, em va arribar, mitjançant un tècnic, el mail de la Sra. Vanesa Freixa, en nom de l’Associació Rurbans.

Us enganxo el mail (li he demanat permís per fer-ho) i valoreu la informació:

“… No se si esteu al cas que diumenge passat es va fer un reportatge al 30 minuts, que en teoria intentava reflectir el procés i el projecte de la nostra escola de pastors que justament demostra, des de la pràctica, tesis com les de la …..

En general, tots, pagesos, pastors, alumnes i organització de l’escola estem molt tristos de la imatge que s’ha reflectit al reportatge. Sentim que hem perdut una oportunitat per mostrar de veritat aquesta dosis d’esperança que és l’escola i aquesta gent jove que vol entrar a treballar del sector tan si bé de tradició pagesa com si no. Penseu que el primer any hem tingut 25 alumnes d’una mitjana d’edat de 30 anys, amb formació i vocació per fer aquesta feina, dels quals, només 4 van deixar les pràctiques i la resta o bé està intentant tirar el seu projecte personal vinculat a la pagesia, o bé està treballant com a contractat en alguna explotació. Per aquest segon any tenim ara mateix 23 persones que estan realitzant ja el primer mòdul teòric, amb el mateix perfil que els anteriors. I això és inaudit! I aquesta és la veritable notícia. Existeix el relleu i necessita que l’ajudem a incorporar-se… facilitant l’accés a la terra, adaptant la normativa del departament a un nou model que reclama una explotació petita/mitjana de base familiar, de producció ecològica i que vol fer cicle tancat – i això al departament no hi té lloc o en té molt poc.

La imatge donada és una visió totalment esbiaixada del que ara mateix està passant a la muntanya, que ha buscat els tòpics que des de la ciutat s’entén què és o ha de ser la muntanya (una muntanya de concos – solters -, de gent “curta”, amb rebuig al que ve de fora, en plena decadència i en retrocés absolut). Tot i que òbviament part del reflectit és una de les realitats, n’hi ha d’altres també existents i presents que denoten canvi, esperança, discurs, etc… El reportatge semblava reduir-se a reflectir una sèrie de tòpics i estereotipis, molts cops retratats en anècdotes de la vida personal d’aquests pastors que ratllaven en certs moments l’esperpent (el casament d’alguns pastors amb llatinoamericanes, el pastor que vol deixar la feina per acabar a Benidorm i anar-se’n de prostitutes, el pagès garrepa, etc.)

No podem entendre, ningú, que després de 4 mesos de treball que van fer els reporters del 30 minuts al voltant del projecte de l’escola, 4 mesos!, amb infinitud d’hores gravades de tot tipus (classes, converses amb els alumnes – futura pagesia -, experiències in situ de com s’està treballant el comerç local i de proximitat, amb experiències pilot de venda directa per realitzar el cicle tancat, de pagesos convençuts que l’escola pot ajudar a aixecar aquesta pagesia, etc.), es reduís només a les imatges que es van veure. Estem molt decebuts i amb la sensació que ens han enganyat i manipulat cap a un resultat que ells creuen que és el que tothom espera veure. La notícia, justament, és aquesta nova saba de gent jove, amb conviccions i decidida a fer aquest ofici com a primera opció a la seva vida i no aquesta mena de “reallity show” al que desgraciadament tothom està tan acostumat de veure constantment a les televisions. Per què simplement no és reflecteix les coses ben fetes i boniques i no aquelles que van a buscar els racons més privats de la condició humana!?

Només volia compartir això amb vosaltres. Des de l’escola i el Projecte Grípia i en nom de tots els implicats farem un manifest/comunicat mostrant el nostre desacord entorn la imatge reflectida al 30 i defensant una altra muntanya, i una altra “ruralitat”, la que veiem cada dia i la que es presenta cada cop menys pessimista i voltada per gent jove. Tot i ser conscients que això servirà de no massa – el mal ja està fet – i que segurament se’n farà poc ressò, hem de lluitar per mostrar una muntanya que encara és viva i que té previsions de ser-ho encara més. I això no és cap miratge.

Us demanarem el vostre recolzament per fer-nos suport en la tasca de donar a conèixer un món rural que vol ser viu i que alguns s’entesten en oferir una imatge de decadència perpètua.

Evidentment amb imatges com les de diumenge pocs joves es plantejaran de fer aquesta feina.
Una abraçada,
Vanesa Freixa

Projecte grípia

info@rurbans.org //> http://www.projectegripia.cat Crta. C13 km. 131. Espai mOn
25594 Rialp · Tel. 973 620 977 / Fax. 973 621 440 / Mòb. 671 649 362

No cal afegir res més.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s