La participació de les dones migrades

Avui, al Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat, l’Institut Català de les Dones ha organitzat una jornada per fer visibles les aportacions de les dones migrades a Catalunya. L’objectiu és debatre sobre el valor de la participació de les migrades en la construcció del país d’acollida.

La conferència inaugural ha anat a  càrrec de la Fathia Benhammou, representant de la Fundació Jaume Bofill i membre de la Xarxa de Dones Immigrades. Ha estat molt interessant perquè ha fet una anàlisi dels elements que condicionen la participació de les dones migrants, elements que després han anat sortint en les intervencions:

– El nivell socioeconòmic i d’instrucció. N’hi ha amb nivells molt baixos i d’altres que arriben i es troben que han d’exercir professions que estan per sota del seu nivell de formació.

– L’estructura familiar. Els rols que ocupen dins de la família no és el mateix que el de les dones d’aquí

– La construcció social de gènere. El moment històric del país de procedència sovint no té res a veure amb el del país d’acollida, igual com no hi ha la mateixa situació per a les dones ara a Catalunya que fa 30 anys.

– Les polítiques d’acollida i les condicions d’assentament són diferents segons el lloc on s’arriba. No és el mateix arribar a Barcelona, que a un poblet de muntanya o que a Sant Joan Despí. Els recursos o les accions que cada ajuntament realitza per acollir a les persones migrants té molta influència.

– El marc legal i jurídic impedendeix que les dones migrants, que han arribat per reagrupament familiar, no puguin treballar; això és una discriminació molt important i que genera grans dificultats.

– La segregació ètnica dels barris, els conflictes xenòfogs són també diferents si es tracta d’homes o de dones.

Davant de tots aquests aspectes negatius, cal trencar aquesta vulnerabilitat de les dones migrants, posant en valor tots aquells aspectes positius que poden aportar, ja que les xarxes socials entre dones són molt potents. Cal promoure el paper d’agents de canvi i transformació social perquè elles fan els primers vincles (l’escola, el mercat,…) i creen una interlocució natural entre les persones nouvingudes i les autòctones. Per això, és tan important les accions des de les entitats.

En les dues taules rodones: “Aportacions per a la convivència i la participació social i política” i “La Catalunya que construïm les immigrades”, s’ha treballat aquest aspecte associatiu de les dones, ja sigui integrades en el moviment associatiu de la ciutat o bé des de les entitats de dones migrades creades des dels propis col·lectius.

D’una manera o d’una altra s’ha de facilitar el coneixement i la formació per realitzar intercanvis culturals, creant xarxes de confiança i generant espais per tal que les dones coneguin els seus drets en el país d’acollida.

Al llarg del dia, s’han dit moltíssimes coses que m’han generat un munt d’idees que es podrien dur a terme a Sant Joan Despí. Sé que elaborar projectes que impliquin a dones migrants em costarà força; primer perquè en aquests moments hi ha molt pocs recursos per iniciar nous projectes, perquè amb prou feines tenim prou per continuar amb els què ja feiem, i en segon lloc, perquè l’equip de govern majoritari (PSC) no pensa fer res o quasi res pel què a la immigració.

És l’estratègia d’amagar el cap sota l’ala, si no faig res, no veig res, no passa res, no hi són. És com l’infant que es tapa la cara i diu “no hi sóc”; doncs aquí, si no faig cap intervenció, perquè dic que no cal, ja que “no hi ha estrangers al nostre municipi”,  les persones migrants es converteixen en invisibles, directament se les ignora.

Està clar que això es pot mantenir quan el nivell d’immigració és molt baix i quan no hi ha conflictes evidents, però això poc a poc a Sant Joan ja no és així. Calen intervencions i calen ja!

Des d’ICV i des de la nostra representativitat seguirem insistint perquè es desenvolupin programes espedífics per a l’acollida i el suport a les persones migrades i, com no, des de la meva responsabilitat a la Regidoria d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat, estic fent i faré tot el què pugui. Entre d’altres coses, millorar i potenciar la participació de les dones migrants igual que treballo per a la participació de totes les dones i de la ciutadania en general.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s