I el català què?

Llegeixo que hi ha hagut un judici contra una dona que a l’aeroport de Girona es va dirigir a la Guàrdia Civil en català i com no va voler canviar de llengua, ha estat denunciada “per falta de respecte a l’autoritat”. Si això ja no és prou ridícul, a sobre s’ha celebrat el judici i la sentència la condemna a pagar 180 euros.

O sigui, que enlloc de dir-li a la Guàrdia Civil que no es pot denunciar a una persona per parlar la llengua del seu país, reconeguda per la llei,  a sobre es fa un judici contra ella i resulta culpable. INCREÏBLE!!!!!!!

Jo em considero molt respectuosa i comprensiva amb tothom i, en general, parlo en català o en castellà amb molta gent diferent, tot i que procuro parlar sempre en català; sobretot amb totes les criatures i joves que sé que van o que han anat escola aquí i, per tant, saben català segur. Amb la gent gran potser faig més excepcions, tot i que a Sant Joan Despí tota la gent que hi viu que ha vingut de fora, fa més de 30 anys que està a Catalunya i moltes de les persones estrangeres, vinguin d’on vinguin,  estan fent un esforç.

Actualment hi ha persones magrebines o sudamericanes o de qualsevol altre país, que parlen o intentent parlar en català i sobta que persones arribades d’Andalusia o d’Extremadura de fa molts anys, no el parlin i, sobretot, diguin que no l’entenen. És cert que no varen tenir les oportunitats per aprendre, són molt anys de prohibició i manca de formació, però sí que de vegades penses que no ho han volgut fer. Sort que hi ha moltes persones que ara, amb campanyes com “Voluntariat per la llengua” s’han apuntat a parlar en català i sí que el volen aprendre.

Per això sorprèn tant que encara hi hagi sentències com les d’aquesta senyora i sigui necessari que la “Plataforma per la Llengua” hagi de donar suport per poder lliutar contra una injustícia.

Anuncis

3 thoughts on “I el català què?

 1. Lola Flores ha dit:

  Coi!! No trobo el meu comentari, ara no sé si es per que no he posat be les dades o triga un temps en sortir o la democràtica censura ha funcionat. Be, sigui com sigui ho torno ha posar esperant que no hagi estat per la censura doncs em sabria greu que la esquerra arribés a aquesta degradació, i si es per que triga un temps demano que deixin aquet doncs he fet unes petites rectificacions

  Hola Elena, tras l’enllaç d’en Lluis Fabres connecto amb el teu bloc i sento dir-te que m’has defraudat, he arribat i ZAS!! de boca amb un article de victimisme ètnic,,, que si llegeixes a un diari, que si el guàrdia civil malcarat no entén el català, que si la pobreta dona, que si blablabla.
  Mira, cada any apareix un parell de noticies de aquestes característiques. Quan no es un alcalde d’ERC que va a trobar un control de la guàrdia civil dirigint-se als guàrdies civils amb mala hòstia i en català per muntar el pollo victimisme, es un noi amb un jutja a madrid forçant la intervenció d’un traductor, o el mateix pujol que coneix a una persona que li ha dit que l’han ficat fora del taxis a madrid per parlar pel mòbil en català, (es necessita barra i poca qualitat com persona per dir això sense provar res i saben la ressonància que totes aquestes qüestions tenen) amb lo qual queda clar que res mes que son situacions provocades per part de persones i partits radicals antiespanyols en la seva estratègia per fabricar i divulgar l’odi territorial a Espanya amb el consegüent victimisme dels habitants de la zona o comunitat que diuen defensar.

  Els saben que la guardia civil i la policia nacional son blancos fàcils, son cossos que tenen a molts dels seus membres en permanent itineraris per aquets llocs , que avui estan aquí, demà a cadiz i l’endemà a deusto. Demanar-los que parlin o entenguin el galimaties lingüístic en que s’ha convertit espanya es una quimera a mes de una falta de sentit d’estat que un polític digui aquesta barbaritat, doncs el cost de formació de un policia podria superar el de un metja i no per desenvolupar millor la seva funció, si mes bé per satisfer a uns radicals que encara que se’ls l’hi adonessin aquets capritxos es buscarien d’altres per que la seva funció es viure del odi territorial.

  Crec que en el cas que ens ocupa i et preocupa el millor es dir-li a la població bilingüe que en el cas de dirigir-se a un funcionari d’aquestes característiques ho faci en català si així lo estima i si la resposta es un “perdón, no le entiendo” automàticament caviar a la llengua comú i no liar mes la troca si es que no es aquesta la intenció .. Es clar , penso que això es el missatge que un polític amb criteri d’estat i que sap el que costa els cales deuria dir, altra cosa es que la majoria tant de esquerres con dretes son com la maite zaldivar, no tenen ni pajoletera idea d’on surt tanta pasta encara que visquin d’ella.

  Desprès un altre cossa que et voldria dir es la forma del llenguatge. Deu emguard de dir-te com persona quin ha de ser el teu estil, pero si com polític de esquerres, dons darrera del llenguatge n’hi ha una filosofia i con gata vella que en soc se’m enfarfega tota aquest puré de pastanaga que utilitzes mes pròpia del nacionalisme demagògic que de gent d’esquerres. Expressions com;- “A casa nostra” (?) “nosaltres els catalans” (?), “a cataluya el que volem” (?) etc, pero si n’hi ha una frase que en fa vomitar es “la terra o país d’acollida” que es vol dir amb això? … Goita maca, no n’hi ha terra d’acollida, n’hi ha persones que no els molestes i d’altres que et miren com si fossis un delinqüent.
  per raons de estratègia de “Polos de Desarrollos Estatales” la meva família i jo hem patit la emigració, que en clar i català vol dir la explotació del que arriba a un lloc amb una ma davant i l’altre darrere, em pagat tot el que tenim amb el nostre treball que en moltes ocasions era en condicions infrahumanes, ens van hacinar en merdes de pisos caríssims en Ciudades Satelites com sant Ildefons, la cooperativa de Sant boi o Linda Vista, etc) que pagàvem religiosament gracies a que treballaven tothom, des de les mares que anaven a fregar escales y servir als mes podent, fins la canalla que als dotze o catorze anys ens posaven a treballar. La merda infraestructures que teníem les pagaven de sobres i continuem pagant-les amb els impostos, per tant tenim dret a que se’ns respecti en la nostra cultura i llengua, a no tenir que adorar a la verge de montserrat per decret com el de rotolar, i a no fer palmetes cada vagada que un feixista pota negra ens indulta?. No maca no, no li dec res a catalunya ni a madrid ni a andalusia d’on soc oriünda , en tot cas a les persones que de bona fe em van ajudar i a una filosofia d’esquerres que em va ajudar a obrir la ment. Ara soc propietària d’una petita empresa que dona treball a una vintena de persones, ja em guardaria prou de dir-los que estan una empresa d’acollida,,,, no te’n dones que el missatge es esgarrifós per paternalista i humiliant?.Ells han vingut per que aquí ningú volia treballar a la construcció ni als treball durs, i també per que ens es mes fàcil que les cacotes dels pares les netegi altres perque a nosaltres ens fa …..es fa… be, diguéssim que ens fa una pèrdua de temps que no disposem, i per tota una sèrie de raons que res tenen a veure am la vomitiva frase de Pais d’acollida.

  Jo tinc prou amb que respectin la llei i deixa’ls coi! que adorin als seus tòtems que no son pitjor ni millor que els teus.

  Espero que m’entenguis i rebre una abraçada

 2. Heu de saber que quan alguna persona fa un comentari a mí m’arriba un missatge a través del mail i llavors jo tinc la “potestat” d’acceptar-lo o rebutjar-lo. En principi, no tinc cap interès en rebutjar els comentaris que pugueu fer, ans el contrari, estaré encantada de què m’escriviu; només en el cas que hi hagi algun tipus de falta de respecte cap a mi o cap a qualsevol altra persona, em veuré obligada a no publicar-ho perquè hi ha moltes maneres de dir les coses, no us sembla??

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s