Premi Delta

Avui ha estat la presentació del llibre “L’ofici dels muts” de la Ma. Isabel Joven que és l’obra guanyadora del V Premi Delta, concurs de narrativa escrita per dones, que és una iniciativa d’onze ajuntaments de la comarca del Baix Llobregat.

Aquesta cinquena edició ha estat organitzada per l’ajuntament de Sant Joan Despí des de la meva regidoria d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat i, no és perquè jo ho digui, però ha estat tot un èxit.

La meva intervenció anava dirigida a la visibilització del fet que les dones hem estat les trasnmissores de la cultura de generació en generació. En els nostres records infantils, qui no té present la veu de la mare, de l’àvia o de qualsevol altra dona explicant contes, rondalles, històries familiars, anècdotes…?

Els contes tradicionals, els contes populars, ho han estat gràcies a les dones i quan allò que es volia transmetre, els valors o els personatges, no ho reflectia un conte, llavors s’inventaven les històries.

I he posat dos exemples: el de l’escriptora sueca Astrid Lindgren que, quan la seva filla Karin de set anys va patir una penumònia va crear el personatge de la Pippi Langstrump, una nena com ella a la que li passaven aventures fantàstiques amb el seu cavall i el seu mico, mentre treia monedes d’or de dins un bagul.

L’altre exemple, molt més proper, és el de la Roser Capdevila que va escriure les aventures de “Les tres bessones” basant-se en les seves pròpies filles, l’Helena, la Teresa i l’Anna. Uns contes que s’han traduït a 35 llengües i s’han convertit en una sèrie de televisió que s’emet a 158 països.

De fet, la intervenció estrella era la de l’escriptora Rosa Regàs que ens ha fet un repàs de diferents moments de la història per fer veure com les religions i el poder, que han estat sempre en mans dels homes, han mantingut les dones en una situació d’inferioritat; com a éssers amb necessitat de protecció.

Ens ha parlat dels avenços cap a la igualtat aconseguits en temps de la República i l’endarreriment que va representar la dictadura, sobretot en el món de l’educació.

Finalment ens ha parlat de la revolució que hem de fer les dones per aconseguir la igualtat i que aquesta ha de passar per aconseguir la llibertat.

Llibertat econòmica per tal de poder aportar a la família i també que es reconegui i valori la feina que es fa; ja que de sempre només s’ha entès com a treball productiu aquell que es realitza fora de casa. Llibertat sexual i reproductiva perquè la dona ha de decidir sobre el seu propi cos, que no pertany a ningú més que a ella. Llibertat de pensament i decisió, que no serà possible si no té possibilitats de formar-se i d’informar-se, d’adquirir criteri.

Bé, això no és res més que quatre frases, perquè la seva conferència ha durat prop d’una hora. Ha estat molt interessant i el centenar de persones assistents, majoria dones, han estat molt atentes i després ha hagut unes quantes intervencions.

A mí personalment m’ha agradat força però potser m’ha faltat que fes més incidència en el fet que aquesta revolució no serà possible si no tenim prou complicitat amb els homes. Ho haurem de fer junts o no ho farem.

Des d’aquí donar les gràcies a totes les persones que han volgut compartir aquest dia i moltes gràcies per les felicitacions rebudes, la veritat és que han estat dos anys de feina fins arribar a aquest dia i compensa molt que es reconegui el treball ben fet.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s