La Nakba Palestina

El significat de la paraula Nakba és catàstrofe, desastre o calamitat. Per això el que ha succeït a Palestina des del 1948, avui fa 62 anys, és la Nakba que s’ha produït per un acte de destrucció delibertat, de neteja ètnica exercida sobre el poble palestí per part de l’estat israelià.

Quan el 1947 Gran Bretanya anuncia que es retira de Palestina, que el mandat britànic durava des del 1923, i l’ONU adopta la Resolució 181 sobre la partició de Palestina, comença la gran injustícia que s’ha fet amb el poble palestí perquè es concediex el 56 % del terriotri al poble jueu que en aquells moments eren una tercera part de la població.

Esclata la guerra, es consolida l’Estat d’Israel, hi ha una expulsió massiva de la població àrab a causa de matances de pobles sencers i la fugida de la gent dels pobles veïns que abandonen les seves llars, es conquereix d’aquesta manera el 78 % del territori fent ocupació dels pobles i les ciutats i tres quartes parts de la població (un milió de persones) es converteixen en refugiats.

El 1949 l’ONU aprova la Resolució 194 sobre el dret al retorn dels refugiats palestins a les seves cases. Mai no s’ha complert.

La Nakba, doncs, no s’ha acabat perquè l’objectiu d’Israel segueix sent el mateix: l’expulsió de tot el poble palestí i l’ocupació de tota Palestina

Ahir vaig anar al Palau Robert on feien el lliurament del I Premi Esperança, un reconeixement de la Comunitat Palestina a Catalunya a les persones que estan treballant en favor dels drets del poble palestí. Va ser un acte emotiu en el qual, les persones que varen intervenir, van explicar les seves vivències i la necessitat de la presència de persones estrangeres, ja que això els ajuda a mantenir la resistència i l’esperança.

Una de les accions que es duen a terme per part d’activistes de Catalunya és estar present en el moment de fer la collita, perquè una de les formes d’opressió és encerclar amb filferros els camps per evitar que entrin i puguin collir el fruit, d’aquesta manera es podreix i després diuen que els camps has estat abandonats, així el govern fa un decret i arrenca les oliveres i fa un nou assentament de colons.

Una de les demandes que en l’acte d’ahir més es va sentir és que s’impedeixi als govers que venguin armes a Israel, en concret España ven components tot i que té aprovada una normativa que impedeix vendre armament a països que no compleixen els drets humans.

En definitiva, el poble palestí no vol ajuda humanitària, són un poble treballador i amb ganes de tirar endavant; només els hi cal que es complexin els acords internacionals i que la Unió Europea no miri cap a una altra banda.

La guerra i l’ocupació no és un desastre només per Palestina, és un desastre per a tota la humanitat. Es va permetre construir un mur que separava dues ciutats i finalment va ser enderrocat. Com és que s’ha permès construir-ne un altre de més alt i més llarg?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s