El patriarcat ens atrapa a totes

Aquesta setmana a França s’ha presentat el projecte llei que prohibeix el burka perquè ho considera denigrant per a les dones i per la tele he vist un reportatge on vàries dones deien que ningú no les obligava i que ho portaven perquè volien; també sortien comerciants dient que havien augmentat les vendes dels diferents tipus de mocadors; o sigui que estan aconseguint just l’efecte contrari.

A mi, personalment, qualsevol cosa que tapi totalment la cara no em sembla bé. Potser és molt cultural, però en realitat sempre la cara tapada ha significat amagar-se d’alguna cosa i generalment dolenta. Els atracadors, els bandolers, els lladres de cavalls a l’oest, sempre s’han representat a tot arreu i a totes les èpoques com aquelles persones que es tapaven la cara perquè ningú no els reconegués. Actualment ambé ho fa la policia en algunes ocasions.

Per a mi, portar la cara tapada és amagar la identitat i aquí sí que em qüestiono el per què una dona vol ocultar la seva identitat, ser invisible. Crec que hi ha una part de dominació masculina, però m’agradaria poder conèixer directament a una dona en aquesta situació per tal d’entendre-la.

Fora del burka o del nikap que també tapa tota la cara, la resta em sembla una prenda de vestir com una altra qualsevol i penso, com ja he dit en d’altres ocasions, que cada persona es posa el què vol.

Hi ha qui diu que el mocador és una imposició patriarcal i segurament té la seva part de raó, però és que hi ha moltes dones al món que s’escapin d’aquesta imposició patriarcal?

Ara arriba l’estiu i l’operació bikini apareix a les pantalles de televisió. És el moment de fer exercici, de l’special K, de la corporación dermoestética i de no sé quantes coses més. És que la pressió de l’estètica, de la “bellesa”, de la joventut, d’estar “estupenda” no és masclista?

Potser hi ha dones que ho fan perquè volen, això de fer dieta constantment, fer tractaments, comprar cosmètics, operar-se per tenir més pit, treure’s arrugues, etc. Com les dones que volen portar el mocador.

O potser és que unes i les altres rebem el missatge de que és el què hem de fer i en realitat és que acabem fent el què els homes volen?.

A unes ens han convençut que l’única manera de sentir-nos felices i d’agradar-nos a nosaltres mateixes és sent una Barbie i a les altres que seran més lliures si van tapades perquè seran més respectades.

En definitiva, totes plegades, d’una manera o una altra som víctimes d’un grau més o menys alt de dominació patriarcal.


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s