Va de salut

Ahir va ser un dia dedicat a la salut perquè al matí vaig anar al Centre Francesca Bonnemaison a una Jornada de reflexió sobre les polítiques municipals per a la salut integral de les dones “Salut mental, joves i gènere”.

La veritat és que m’interessava molt poder-hi assistir per dues raons. D’una banda perquè en aquests dos últims anys he tingut molt de contacte amb l’Associació de Familiars de Malalts Mentals del Baix Llobregat perquè estan treballant per reivindicar tota una sèrie d’accions cap a les persones amb diferents malalties mentals. I d’una altra perquè crec que els temes de salut amb perspectiva de gènere encara tenen molt a treballar i a investigar.

Així doncs, les meves expectatives era poder aprendre perquè crec que des del món municipal podem actuar sobre aquests aspectes.

La conferència de la Sra. Nieves Rojo, professora de la Universitat Complutense de Madrid, sobre “L’impacte de gènere en la salut mental”, va posar les bases de com els reptes vitals dels i les adolescents respecte dels canvis físics, de la construcció de la seva personalitat i consolidació de la identitat, així com la interacció social respecte a les relacions familiars, les amistats o les primeres relacions de parella, comporten un factors de risc: ambientals (interns o externs), problemes previs de la infància i conductes parentals disfuncionals ( des de pares i mares amb poc control fins a l’altre extrem de superprotecció)

De tot això que envolta al jovent, l’impacte que exerceix sobre els nois és diferent que sobre les noies. La Depressió, que és un transtorn que apareix sovint en aquesta etapa de la vida, en les noies es mostra amb símptomes de tristesa i aïllament, mentre que en els nois hi un augment d’irritabilitat i agressivitat, que sovint es malinterpreta com a rebelia i no com a depressió.

Els transtorns en les noies són més emocionals (ansietat i fòbies o depressió) i de conductes alimentàries (anorèxia i bulímia). Els transtorns en els nois són disocials (desafiants, violació de les normes), hiperactivitat, conductes de risc (conducció, consum de drogues). De tot això se’n dedueix que no es poden fer els mateixos tractaments amb les noies que amb els nois i que els seus problemes mentals són diferents.

Una de les dades que va dornar el Sr. Julio Camacho  Director del Observatorio de la Juventud del Ministerio de Igualdad i que em va sobtar i és que la segona causa de mort entre la gent jove és el suïcidi, sobretot dels nois, ja que les noies fan més intents però els nois són qui ho consumen.

Va acabar la jornada amb l’explicació d’experiències a Cornellà, a Esplugues i de diferent smunicipis del Vallès Oriental. Ja he agafat idees, a veure si hi ha possiblitats.

A la tarda vaig anar al Consell Municipal de Salut on ens van informar de la memòria d’intervenció del CAS Fonsanta, de la intervenció que es fa en els IES i com s’iniciarà una intervenció comunitària, també la nova organització dels Equips d’Atenció Primària i, finalment, de com ha estat el progrés en l’obertura de l’Hospital Moisés Broggi a 100 dies de la seva inauguració

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s