És difícil participar?

En aquests dos últims dies he estat fent coses que m’han fet reflexionar i treballar sobre la participació des de diferents vessants.

Ahir vaig anar, en presentació de la Federació de Municipis, al II Consell Ciutadà sobre els usos i la gestió del temps, com una activitat del Pla Estratègic sobre els Usos i la Gestió del temps a la vida quotidiana 2008-2018 i vaig participar en el taller de Participació ciutadana on vàrem debatre sobre què vol dir participació, qui pot participar?, qui vol participar?, com participa la gent?, quan podem participar?, quines dificultats hi ha per participar?

Les respostes poden ser molt diverses, però algunes dels aspectes sobre els que estàvem d’acord era que, donat que tot gira al voltant del temps de treball, sembla que tothom diu que no té temps per participar, però que en realitat el què cal és adaptar-se als horaris de la gent; tenint en compte que cada col·lectiu té horaris diferents. No és el mateix per a les dones que per als homes, per a la gent jove o per a la gent gran, per a persones que treballen en sectors industrials que en el sector serveis. Per tant, és imprescindible generar espais diferents per poder recollir l’opinió de tothom.

L’horari no és l’única dificultat; també l’accessibilitat, la proximitat o la metodologia que s’utiliza en el procés participatiu, poden ser elements facilitadors o, pel contrari, elements que impedeixin o provoquin rebuig per a la participació. Per això cal tenir present que s’han d’establir estratègies diferents per aconseguir una participació a la què tothom hi tingui accés de manera igualitària.

I continuant amb la participació, avui he anat a la reunió d’avaluació del 3r Congrés de Dones del Baix Llobregat i la veritat és que he sortit força contenta perquè s’ha fet una repassada de les coses que han anat molt bé, no tan bé, no gaire bé, quasi gens bé; en definitiva, ha sortit una mica tot i s’ha fet una bona avaluació.

Però això, tot i ser important, no és el què m’ha satisfet més; sinó els aprenentatges que ne’m tret d’aquesta avaluació. Les reflexions, les idees i, sobretot, les propostes que han sorgit per continuar caminant. Un dels grans reptes que se’ns palnteja és com mantenir la participació de les dones que varen venir al congrés i com engrescar a d’altres dones a participar al llarg dels propers 4 anys fins el següent congrés.

I en aquesta participació sabem que el municipis hem de treballar, amb les associacions i també amb la ciutadania que no està a les entitats, i caldrà dinamitzar projectes ja en marxa i iniciar-ne de nous. En els temps que corren no serà fàcil, per això també haurem de buscar estratègies de treballar coses conjuntament entre municipis i amb el Consell Comarcal.

Molta feina per endavant però també molta il·lusió!!!!!!

Aquesta tarda, quan hem anat a visitar el Parlament de Catalunya amb un grup de dones que ho varen proposar al Consell Municipal, ens ha rebut la diputada d’ICV-EUiA Dolors Clavell, i ens ha explicat una mica la seva feina,  com va arribar a participar en política, com ha viscut aquesta experiència i  com se sent satisfeta del seu treball com a relatora de Llei d’Habitatge. Ha estat força interessant per tothom.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s