Més dones mortes

Aquesta tarda he assistit a l’Acte de Constitució de la Comissió Nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista. Una comissió que està formada per diferents institucions (fiscalia, judicatura, sanitat, entitats municipalistes, seguretat, Consell Audiovisual de Catalunya, etc) i també societat civil, amb representació d’entitats que treballen des de fa molt de temps en aquest tema.

La Comissió creada com un pas més en el complimentde la Llei 5/2008 del dret de les dones per a l’eradicació de la violència masclista,  avaluarà l’actuació del Govern amb totes les actuacions que s’han dut a terme des de l’any 2005.

Aquest és l’abordatge integral que la Llei promou, fent un aprofondiment tant en l’anàlisi de les causes de la violència com en les mesures que s’han d’aplicar. I això vol dir tenir en compte tots els departaments de la Generalitat, per treballar de manera transversal i amb corresponsabilitat.

A Sant Joan Despí, des de la creació de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat el 1999 (llavors Regidoria de la Dona), liderada per ICV, s’han dut a terme moltes actuacions. Ens vàrem avançar a la Llei amb programes d’intervenció de suport psicològic i jurídic per a dones en situació de maltractaments, formació per a la polícia local, campanyes de sensibilització per a les entitats i per a la ciutadania en general, tallers de prevenció dirigits als centres educatius i, sobretot, amb la creació del circuit contra la violència domèstica del 2001.

Sortosament, avui tenim un marc polític i legal que ens ha permès anar més enllà i disposar de nous recursos per a les dones i les seves criatures de la nostra ciutat.

– Des de l’any 2006 les dones que són víctimes de maltractaments tenen al seu abast el CIE (Centre d’Intervenció Especialitzada) a Sant Feliu de Llobregat. Un centre que pot oferir a les dones i als seus fills i filles una intervenció social, terapèutica, legal, laboral, etc. per tal de poder refer la seva vida i reparar el dany sofert.

– Disposem del Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats Dona-Home 2007-2010 que ha estat treballat transversalment amb tots els departaments de l’ajuntament i que enguany es farà l’avaluació per poder fer el II Pla que correspondrà al 2011-1015 i en el qual una de les línies estratègiques d’intervenció és la lluita contra la violència masclista.

– Des del desembre del 2007 tenim una agent d’igualtat que està desenvolupant tots els programes d’intervenció en el marc del Pla d’Igualtat.

– El passat mes de març es va inaugurar el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) a l’Àrea de Serveis a la Persona, que està atenent les demandes de les dones de la ciutat, tan pel que fa a informació general com a atenció psicològica i jurídica.

Són moltes les accions que hem de seguir duent a terme, donant a conèixer a tota la població cadascun dels programes i de les línies d’actuació. Malauradament no podem aturar-nos perquè la violència contra les dones segueix sent una xacra, de la que cap ciutat n’està lliure. Si ahir ens entristia la mort d’una dona a Girona, avui ens hem de tornar a posar les mans al cap perquè han matat a una altra dona a Barcelona.

Es contraposen la ràbia, la impotència i la tristor, però també les ganes de seguir treballant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s