Democràcia (I)

Ahir dissabte, a les Cotxeres de Sants, vàrem fer el darrer Fòrum de debat que s’ha organitzat per preparar tot el programa cara les eleccions al Parlament.

Hi va haver 4 tallers on es van treballar temes de seguretat, jutícia, immigració, cooperació, llibertats sexuals, lluita contra la corrupció i participació ciutadana, on cada participant va poder aportar opinions i elements de debat i va ser força interessant.

Abans dels tallers, però, hi va haver una ponència sobre Qualitat Democràtica, en la qual, el Quim Brugué, Director de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB va fer una fotografia que a mi em va servir per aprendre’n una mica més.

Va fer-nos una ponència per contestar 3 preguntes:

1.- Què és la qualitat democràtica? De què estem parlant?

2.- Per a què serveix la qualitat democràtica? Què en podem esperar?

3.- Com es pot treballar en la línia de la qualitat democràtica?

Intentaré resumir una mica el què ell va dir i jo vaig entendre perquè sé que l’esforç de síntesi em servirà com aprenentatge.

Què és? De sempre la paraula democràcia ha estat un substantiu molt adjetivat: democràcia participativa, democràcia efectiva, …. d’aquesta manera, segons l’adjectiu ja sembla que s’estigui parlant de coses diferents.

De fet existeix una Democràcia feble que es caracteritza per no creure i no comptar amb les persones ja que estableix unes regles de joc, que tothom coneix, amb un límits marcats i on no cal el diàleg. És una democràcia que posa l’accent en els procediments. La imatge seria que es constitueix una societat com un zoo on els individus som com feres que ens podem mossegar; per tant, es fa necessari que estiguem en gàbies, de manera organitzada, on cada persona coneix el seu lloc, com s’ha de comportar i d’aquesta manera tot funciona correctament sense problemes ni conflictes.

I existeix una Democràcia forta que creu en les persones com a individus que poden i han de relacionar-se, que s’han de trobar per construir projectes de futur. L’accent es posa en la construcció de la societat. La imatge és la d’una plaça d’un poble on la gent es troba, es coneix, on poden sorgir conflictes però on s’acaben generat projectes comuns.

Per a què? La qualitat democràtica és important perquè està relacionada amb la inclusió social, econòmica, política; perquè allò que tenim, ho hem d’aconseguir per a tothom i hem d’evitar que els circuits procedimentals que utilitzem (les normes, els límits, les regles del joc) afavoreixin només a qui està dins la norma i exclogui a d’altres. Només una democràcia forta permet incorporar la diversitat de la gent, a través d’un diàleg pacífic.

Hi ha la necessitat de prendre bones decisions, que siguin fàcilment acceptables, legítimes, perquè incorporen pensaments diversos. La democràcia de qualitat ha de motivar l’interès públic per sobre del privat o individual. Ha de posar en valor el respecte per tothom ja que a la nostra societat, cada cop més complexa, es generen valors que sovint poden ser contraposats (ex. sostenibilitat-creixement). En definitiva, cal tenir en compte que quan s’aborda qualsevol política, existeixen tants matissos que cap persona, única, és capaç de poder abastar tot el coneixement; per tant, és imprescindible reforçar la democràcia perquè es generin aprenentatges, qualitat, innovació…

A veure si demà sóc capaç de saber explicar una mica el com?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s