Democràcia (II)

Volia continuar amb tot el què vaig aprendre el dissabte en la ponència del Quim Brugué i, després d’explicar el què és la qualitat democràtica i per a què serveix, faltaria dir com es pot treballar.

Com? El primer pas és prestigiar la política perquè la Democràcia és un objectiu que té a veure amb l’ètica, amb els valors. És per això que una de les premises per fer política és dir NO, perquè fer política no és una qüestió de donar sempre la raó, les demandes no poden ser ateses d’una manera ilimitada perquè els recursos són limitats.

Fer política no significa anar solucionant to sense cap compromís per part de la ciutadania, cal que es reparteixin “nos” d’una forma equilibrada. És el mateix quan intentem educar a una criatura, si diem a tot que SÍ estem generant infants malcriats. Hem de generar ciutadania compromesa i responsable amb el què demanda i amb el què aporta.

Necessitem passar d’una visió de democràcia participativa a una visió més ampliada. La gent ha de veure la política per sobre de les institucions, la representació dels partits o els sistemes electorals. Cal acompanyar tot això d’una modernització de l’Administració,  pel que fa al bon govern, a la trasnparència, a rendir comptes, al diàleg intern.

El resultat d’aquesta qualitat democràtica ha de ser l’existència d’una societat civil forta, que ajudi a construir una ciutadania més madura, on els assumptes colectius prevaleixin per sobre dels interessos individuals.

La nostra democràcia és jove, prové d’una transició “forçada”  i ara, no hem de permetre que es converteixi amb una democràcia on qui governa pugui dir coses com: “Ho fem tan bé que la gent ja no va a votar, ja no cal que hi vagi, perquè ja els hi va bé com està i com nosaltres anem decidint què s’ha de fer i com”.

Hem de voler una democràcia on la ciutadania cregui que la seva mobilització, dins o fora de les urnes, té valor i té poder per a canviar les coses que vol canviar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s