Emocions

RECORDEU- No hi ha accents

Es fa dificil explicar les emocions viscudes en aquests dos darrers dies. Es fa molt i molt dificil.

Comenco a explicar el dia pel final. Per a mi, Ramala, significa el nom d’una ciutat on Yaser Arafat estava fent una vaga de fam i a traves de la televisio es donaven imatges d’un edifici que estava sent tirotejat per l’exercit israelia.

Ahir, vaig tenir l’oportunitat de ser alla, veient amb els meus ulls el lloc i sentint, explicat per persones que ho van viure directament, tot allo que va passar. Visitar Ramala i el seu camp de refugiats deixa un regust amarg.

Els carrers, la gent, tot despren una “quotidianitat” que no te res de “normalitat”.

ramala9

A Ramala hem visitat la seu d’un grup de dones que ens ha rebut amb molta estimació, amb les seves criatures.

ramala5

Malauradament ha estat dificil la comunicacio donat que no parlem la seva llengua i no podem explicar-nos tot el que voldriem. Sort en tenim de la Salam que ens ha estat fent de traductora tots aquests dies, sense ella seria impossible.

ramala3

Després hem anat cap a l’Ajuntament de la ciutat

ramala10

On ens hem reunit amb l’alcaldesa de la ciutat per coneixer el projectes que estan desenvolupant i la necessitat de la cooperacio internacional. Ha estat una reunio interessant sobretot perque es veu l’esforc per aconseguir moltes coses que en la situacio en que es troben semblaria impossible.

ramala2Al final una foto de familia i la seguretat que la forca d’aquest poble fara que superin totes les dificultats.

alcaldesa1

Una altra emocio ha estat la rabia. La nostra delegacio hem pogut compartir la rabia que senten la gent de Palestina, els homes i les dones que van a la feina, joves i infants que van escola. Nosaltres, quan voliem entrar a Jerusalem no ens han deixat passar pel check-point i hem hagut de donar una volta d’uns 70 km, es a dir, un trajecte de 15 minuts s’ha convertit en una hora mes de viatge.

Aixo es el que diariament viuen quan han d’anar a escola, quan han d’anar a la feina o les dones que han d’anar a l’hospital. Si els militars de punt de pas els hi sembla que no portes els papers adequats doncs t’impedeix el pas.

El dia havia comencat a Al-Arakib, una aldea de families beduines que ha estat totalment derruïda per l’exercit israelia.  Per quina rao? Doncs simplement perque alla faran un nou assentament. Son beduins han estat un poble nomada durant anys i han ocupat aquestes terres de generacio en generacip. Ara Israel diu que no tenen dret de propietat i els fan fora. Son unes 300 persones que s’han quedat sense casa al mig del desert del Negev. Es una forma mes de l’ocupacio i l’extermini d’un poble.

negev

Ara es pot entendre allo de que “es un poble que no esta ni al mapa” i aixo es el que fan. En els mapes no posen els noms dels pobles, com si no hi fossin es una manera més d’invisivilitzar-los.

Compartir una estona amb les dones que han sofert aquesta agressio, el seu dolor, la seva preocupació, ha estat una lliçó de fortalesa, de resistencia, de valor.

negev7

Mentre parlem amb elles els homes comencen la reconstruccio

negev6

Sembla una tasca impossible veient tanta destruccio i com ha quedat tot despres que de matinada passessin les excavadores destruint-ho tot.

negev9

Elles s’han quedat, es quedaran, tornaran a reconstruir i seguiran lluitant per la seva terra, per les seves cases, per la seva gent. Han evaquat els mes menuts o la gent gran. I alla, al mig del no res per a nosaltres, elles mantindran les seves families unides.

negev12

El dia de Sant Jordi d’aquest any, a la paradeta de roses d’ICV Sant Joan Despí, haviem venut llibres per recollir diners per alguna accio solidaria amb Palestina i avui he donat aquests diners a l’organitzacio que s’encarrega de la reconstruccio.

Despres d’aquest inici hem anat on teniem previst, a visitar un grup de dones que han format una cooperativa, a Lakiya, on fan teixits, catifes, bosses… i els venen a la seva botiga.

dones teixint1

  Hem pogut veure tot el proces i coneixer tot el que fan.

dones teixint2

Hem dinat alla tamb com a col·laboracio al seu projecte.

lakiya2

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s