Què hi ha per menjar?

A Ghana, Togo i Benin el tipus de menjar és molt similar ja que ens trobem a uns països amb el mateix clima i règim de pluges, que tots tenen costa a l’oceà atlàntic i suficient aigua perquè tenen rius i llacs en el seus territoris.

Així doncs la base de la seva alimentació són les patates, la mandioca -en forma d’una pasta de farinetes anomenada foufou a Togo i Benin-, el mill, l’arròs i el couscous. Tenen també molta fruita: a Ghana uns bananitos petits però molt dolços i pomes, a Benin les pinyes dolces i plenes de suc, no massa grans i quasi blanques per dins. Les papaies són gegants i els mangos. També hi ha melons i síndries petites i, naturalment, cocos.

Ghana és una gran productora de cacao, dels millors del món; “curiosament”, però, no hem pogut trobar enlloc, a cap dels tres països,  ni una sola rajola de xocolata, ni cacao en pols, ni per untar, ni galetes, ni res fet aquí. Tot són productes que estan elaborats a Suïsa o a França (Nestlé, Milka, Lindt…)  i amb cacao d’altres llocs. Per què????

En els pobles de la costa és normal trobar peix fresc i, cap a l’interior, està fumat o adobat. Arreu hi ha pollastres i gallines soltes amb els pollets perseguint-les, lliures per entre les cases , menjant tot el què troben. Igualment hi ha cabretes i ovelles que es passegen pels carrers i creuen les carreteres per allà on volen. Suposo que tothom sap de qui són però això no sembla que això li preocupi a ningú. En alguns llocs també hem vist porquets, més cap el sud de Togo i a Benin. Totes les bestioles són menudes, no creixen ni s’engreixen gaire, no mengen massa i caminen molt.

En general la gent, i sobretot els infants, es veu ben alimentada; només en alguna aldea més allunyada del nucli important o en algun poble de pescadors situat al mig del llac Volta, hem trobat a infants amb aspecte de malnutrició.

Durant aquests dies hem fet 3 àpats. L’esmorzar a l’hotel, entre dos quarts de 8 i les 8, de pa amb mantega i cafè o te. En alguns llocs una truita (extra), d’altres una mica de melmelada, si està envasada.

Si el dinar, entre la una i les dues segons com anaba la carretera, era de pic-nic, llavors compràvem pel camí el pa, els tomàquets, la fruita. El primer i el segon dia amb el pa vàrem menjar el fuet i la llonganissa que portàven l’Eli i la Gemma, després ja només quedaven les llaunes de tonyina de la Cori i les meves. Al final vàrem haver de comprar llaunes de sardines.

Amb tot això, ens assèiem en un bareto on demanàvem la beguda i podíem dinar tranquil·lament i bastant de pressa per continuar camí.

La resta dels dinars i els sopars, cap allà les 8 del vespre, hem anat a “restaurants” on, malgrat a molts hi ha carta, la millor manera de poder menjar més o menys ràpid és preguntar: Què hi ha per menjar?, d’aquesta manera t’assegures de no demanar alguna cosa que, després d’esperar molt de temps, no et diguin que no en tenen.

Així que el menú diari ha estat: poulet avec pommes frites, poulet avec riz, poulet avec couscous i, amb una mica de sort, a les zones de costa, peix a la planxa “tilàpies” -unes dorades o similar boníssimes- amb patates fregides, amb arròs fregit o amb couscous.

Una mica repetitiu però molt ben guisat, sovint amb un sofregit de ceba i tomàquet per llepar-se els dits. L’única cosa és que s’havia d’estar a l’aguait de no mossegar cap tros d’un pebrot verd petitó pincant; perquè si l’enganxaves, encara que fos molt petit, la boca,  llengua i paladar, et podia quedar escaldada.

Hem hagut d’anar en compte amb la beguda perquè canviant cada dia de lloc també l’aigua que comprem cada dia és d’una marca diferent, amb la qual cosa un dies se’ns tapona l’intestí i d’altres se’ns afluixa, i no se sap ben bé què és pitjor, uns “retors” o uns altres. Així que durant el dia aigua, per dinar coca-cola per equilibrar i per sopar una cerveseta del país per domir bé. En definitiva, intentant no haver de recórrer ni al xarop de pruna ni al Fortasec.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s