Torre ATLL

L’ATLL (Aigües Ter Llobregat)  és una empresa pública adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat que s’encarrega de l’abastament d’aigua de Barcelona i 110 municipis més, sobretot de l’Àrea Metropolitana i avui el Conseller Francesc Baltasar ha vingut a Sant Joan Despí a inaugurar l’estació de bombament de la Fonsanta.

Jo, com a Consellera Comarcal de Medi Ambient, he anat a conèixer per dins aquesta Torre de 40 metres que al llarg d’aquest darrer any hem vist créixer tota la ciutadania de Sant Joan.

Què és? Per a què serveix? Per què és tan alta? Què són aquestes plaques que la recobreixen?. Aquestes i d’altres preguntes són les que he intentat esbrinar en la visita i les explicacions que he pescat d’entre el personal tècnic que acompanyava al Conseller.

Començo pel final. Les planxes que la recobreixen són plaques fotovoltàiques que, a més de guarnir-la una mica perquè 40 metres de formigó seria bastant lleig, permeten aconseguir una gran quantitat d’energia.

La Torre ha de ser tan alta perquè serveix per impedir que la pressió i els cops de l’aigua. A veure si em sé explicar: quan l’aigua ve amb molta força per una canonada i es necessita aturar-la, no és possible fer-ho simplement posant una comporta i tancant-la perquè llavors es fa l’efecte “ariet” (l’aigua colpeja, torna enrera, torna a colpejar, i així successivament fins que es calma) i amb la torre, quan es tanca la comporta, l’aigua té espai per pujar i quan baixa ja està en calma, amb la qual cosa no hi ha augment de pressió ni cops.

Contestant a què és s’ha dir que aquesta Torre ATLL Fonsanta forma part de tot el projecte de garantia d’abastament d’aigua de la zona més poblada de Catalunya i s’entén dins de la interconnexió entre l’estació de tractament d’aigües del Llobregat d’Abrera, la dessalinitzadora de la conca del Llobregat del Prat i, quan estigui acabada la canonada de 12 km per sota de la serra de Collserola, l’estació distribuidora de la Trinitat a Barcelona que arreplega l’aigua de la desalinitzadora de la Tordera.

Tota aquesta xarxa, tot aquest mallat de canonades, permetrà distribuir l’aigua en la direcció que més convingui per tal de garantir l’abastament en qualsevol situació.

Ara sembla que ningú recordi què va passar fa dos anys amb la sequera i en quina situació excepcional estàvem. Realment va ser uns moments crítics perquè els qui van governar la Generalitat durant 23 anys, no van fer res per preveure aquesta situació ni van avançar cap projecte sostenible.

Ha estat el govern actual, en aquest cas amb el lideratge d’una Conselleria governada per ICV-EUiA, que no tan sols va afrontar la problemàtica generada per la greu sequera sinó que ha tirat endavant en poc temps unes obres que han resolt el problema per sempre. Així, a part de les obres realitzades, les generacions futures tenen assegurat l’accés a l’aigua per vàries raons, totes elles treballades en aquests darrers anys.

– Molta més conciència de què l’aigua és un bé escàs amb campanyes de sensibilització.

– S’ha creat la necessitat d’un ús racional de l’aigua tan per part de la ciutadania com per part de les empreses.

– S’ha tirat endavant la recuperació dels pous i el respecte als aqüífers, controlant abocadors, purins, etc que poden generar contaminació

– S’ha fet un esforç per realitzar una depuració de l’aigua per poder-la reutilitzar per a reg urbà o dels camps i per a usos industrials.

En definitiva, s’han eliminat les idees de grans obres, com el trasvassament del Roine que a més de generar unes despeses importantíssimes ens feia depenents d’un altre país, i Catalunya és avui referent a Europa i al món respecte del seu tractament de l’aigua.

És curiós que arreu del món es donin premis (premi Global Water Awards 2010 com la millor planta dessalinitzadora d’aquestes característiques del planeta), i de diferents països, fins i tot dels EE.UU. vulguin conèixer de primera mà què estem fent a Catalunya i quina és la nostra política de l’aigua que ens permet ser un país autosuficient. Quan marxava, la Sra. Irene Obis, responsable de Comunicació,  m’explicava que havia d’anar a la Desalinitzadora del Prat perquè venien un grup de 50 enginyers holandesos a realitzar una visita.

I aquí, ni la premsa ni la televisió dóna la més mínima importància a una acció de govern tan rellevant per a la vida de les persones.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s