Malaltia Mental

La persona que pateix una malaltia mental no té les coses fàcils i les famílies que vieun a casa amb una persona que té una malaltia mental tampoc.

Avui, com cada any, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals del Baix Llobregat, ha celebrat la taula rodona en la que diferents regidors i regidores de Serveis Socials i de Promoció Econòmica d’ajuntaments de la Comarca, exposen el què han dut a terme en el darrer any i la situació actual.

Enguany, aquesta taula rodona s’ha celebrat a Sant Joan Despí i els municipis representats, a més del nostre, han estat Sant Just Desvern i Molins de Rei.

És evident que els ajuntaments ni tenen les competències ni els recursos per atendre aquesta problemàtica; però, també és lògic, que les persones que conviuen amb aquesta tipologia de malalties, dirigeixin les seves demandes al municipi com administració més propera.

A Sant Joan Despí hi ha un col·lectiu de vàries famílies que han presentat unes necessitats concretes. La majoria són mares de nois i noies que tenen algun tipus de malaltia mental i que es senten desbordades per la situació familiar tan complicada que tenen i a la que no poden donar resposta.

Les seves sol·licituds van dirigides a: espais d’oci, accés al treball i poder tenir un habitatge assequible a les pensions no contributives. Són demandes legítimes a les que difícilment es pot donar resposta immediata, però sí que s’ha de treballar per poder aconseguir millorar la qualitat de vida d’aquestes famílies.

En aquest sentit, des del Departament d’Acció Social, s’ha posat en funcionament des de juny del 2009, un Grup d’Ajuda Mútua que està donant suport a una dotzena de persones cuidadores. És un espai molt ben valorat que permet l’intercanvi de persones que estan passant situacions semblants.

Cal anar més enllà, naturalment, iniciant nous projectes de sensibilització i visibilització d’aquest col·lectiu, per tal de buscar complicitats en la ciutadania o projectes d’acompanyament de la persona malalta mental per cercar itineraris d’integració en la vida social i cultural de la ciutat.

També caldrà implicar a d’altres departaments per poder donar resposta a les demandes. S’hauran de plantejar accions per a la inserció laboral o per a destinar una reserva en el pisos de lloguer de nova edificació.

En definitiva, que a l’agenda política s’ha tenir en compte a aquest grup de ciutadans i ciutadanes que sovint viuen en situacions de vulnerabilitat, amb grans dificultats per poder accedir a tots els recursos de què disposa la resta de la ciutadania.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s