Taller d’espelmes

El poble xinès, que per aquestes coses té una experiència provada, diu que aquest mes d’octubre que té 5 divendres, 5 dissabtes i 5 diumenges és molt especial perquè això no tornarà a passar fins d’aquí a 555 anys.

D’altra banda, el diumenge passat va ser 10 del 10 del 10 i això només passa els primers dotze anys de cada mil·leni: el dia 1 de gener del 2001 (01-01-01), després el 2 de febrer del 2002 (02-02-02) i així successivament fins el 12 de desembre d’aquí a dos anys (12-12-12). A partir d’aquest moment ja no tornarà a passar fins el primer de gener de l’any 3001.

Jo, que sóc cercadora dels nombres cap-i-cua, m’he adonat que, després d’aquest mes d’octubre tan especial, el primer dia de novembre serà cap-i-cua (01-11-10). De fet, el mes de novembre és l’únic que té dies cap-i-cua al llarg dels anys, tot i que jugant amb els nombres també he trobat que n’hi haurà un el 11 de desembre de l’any 2022 (11-12-22).

Bé, deixant de banda les elucubracions numèriques, el fet és que el màgic diumenge dia 10-10-10 vaig anar a Arnes, a la comarca de la Terra Alta, a fer un taller d’espelmes. Allà, l’artesana Teresa Pallarès i Casals, ens va transmetre, amb molt de carinyo i molta generositat, el seu saber en aquest art tan bell com és l’elaboració d’espelmes.

He après a fondre, a colar, a netejar, a treballar la cera d’abella, tenint en compte que n’hi ha de diferents colors perquè depèn del lloc on són les abelles, de la flor i del temps que té l’arna.

Vaig veure les diferents mides que tenen els blens segons el gruix de l’espelma i he après a encerar-ne per poder després utilizar-la, com per exemple fent la tècnica del sucat, que a base de submergir el ble dins la cera, es van fent capes i més capes fins el gruix que es decideixi.

He pogut treballar amb diferents motllos; de plàstic, de silicona, de metall, de pedra, per fer espelmes amb formes diferents (excepte amb els motllos de silicona, tots els altres requereixen un desemotllant que pot ser valesina líquida).

He fet una piràmide, que després vaig decorar amb flor seca, he fet un angelet que passarà a formar part de la meva col·lecció, he fet una arna amb unes abelles entrant i sortint, he après a fer una espelma dins un test; també he fet unes abelles petites amb un imant al darrera per poder-les posar a la porta de la nevera. Fent servir canyes (tallades la lluna vella del mes de gener) vaig poder fer la candela de la sort i, utilitzant la cera amb llàmines, he fet una espelma cilíndrica amb peu.

Hores i hores aprenent tècniques diferents en cada peça; compartint experiències i moments divertits;  coneixent i respectant el treball laboriós de les abelles pel seu imprescindible paper de polinització constant, de les quals Einstein va dir que si desapareguéssin poc a poc també desapareixeria la vida humana; escoltant, de la veu i l’energia d’una dona sàbia, els coneixements de tot el procés de l’organització de l’arna, del paper de cadascun dels seus habitants, de la producció de la mel i de la cera, de l’explotació i de la sobreexplotació de l’apicultura.

Gràcies Teresa perquè ara sóc una mica més saberuda i una mica més destra, perquè estimo una mica a les abelles tot i que segueixi tement la seva picada, perquè he après moltes més coses de les que esperava d’un taller d’espelmes.

Anuncis

7 thoughts on “Taller d’espelmes

 1. ROSAMARIA TÀPIES CAMPÀS ha dit:

  Hola, podriau dir-me quan fareu un altre taller d’elaboració d’espelmes?
  o si sabeu algun lloc on en facin, prop de Barcelona.
  Gràcies

 2. Patricia ha dit:

  Hola! som dues noies que estudiem a l’Escola de Capacitació Agraria d’ Amposta i ens agradaria contacta amb Teresa Pallarès i Casals de Arnes per poder veure el que fà , desde les abejas fins que queda elaborada la cera i es una espelma, moltes gracies.

  salutacions i bon nadal per tothom!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s