L’Escola de la Dona

Ahir a la tarda, un grup de dones de Sant Joan, vàrem anar a visitar l’Escola de la Dona que està ubicada al Centre Francesca Bonnemaison. Són dos entitats diferents que comparteixen el mateix espai.

Era una de les visites que es programen des del Departament de Polítiques d’Igualtat cada trimestre. Hem anat al teatre, a veure exposicions com la dels vestius o la sortida que hem fet a la Maternitat d’Elna.

Aqui es tractava de conèixer la història i fer un recorregut per tot l’edifici. Així hem sabut que aquí està ubicada la Biblioteca de les Dones, creada el 1909 i que va ser la primera a Europa, si bé llavors ocupava una petita sala de la Parròquia de Santa Anna.

Allà hi anaven noies que ja sabien llegir, lògicament de l’alta societat, però poc a poc és on van començar a aprendre a llegir i a escriure dones de totes les capes socials.

D’aquella primera iniciativa, Francesca Bonnemaison, el 1922 va crear una escola per a noies de caràcter privat, però que cadascuna pagava en funció dels seus ingressos, per la qual cosa, n’hi havia que no pagaven res.

Aquesta escola va ser revolucionària per diferents motius:

Es barregen totes les classes socials, sovint van les mestresses i les criades juntes.

S’entén que l’educació és una forma d’alliberament i es dóna molta importància a la formació de les dones de qualsevol edat, d’aquí el lema de l’escola que està gravat en un vitrall “Tota dona val més quan més lletra aprèn”.

Si bé en un principi hi ha dues matèries principals com són la cuina i la costura, poc a poc es van introduint unes altres que complementen aquestes amb aspectes com la moda o el planxat i d’altres de diverses com fotografia, gimnàstica, deliniació, mecanografia, literatura. En general, sempre encaminades a que poguéssin aprendre un ofici que permetés a les dones trobar una feina i ser independents.

Actualment, l’Escola de la Dona té ensenyaments molt diversos i n’hi ha prop de 3.500 alumnes. Es manté l filosofia del seu inici de voler formar les dones al llarg de la vida i en oficis per poder accedir al món laboral.

Després del recorregut per tot l’edifici, que té uns 7.500 m2, hem visitat la llibreria Pròleg, on es poden trobar totes les obres escrites per dones i on hi havia també una exposició i una presentació d’un llibre.

Ha esta una visita interessant i, segurament, hi tornarem a anar alguna altre cop

Anuncis

2 thoughts on “L’Escola de la Dona

  1. Mª Rosa Fernandez Gasa ha dit:

    us agrairia si hi torneu que m’avisasi-hu, ja que aquest dia em va ser imposible venir. Jo hi vaig anar aprendre a cosir els anys 1955-56 ino hi he tornat mai mes
    rebeu una salutacio de Mª Rosa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s