Seminari d’Art (1)

Al llarg de 4 dilluns intentaré fer el Taller monogràfic que hem organitzar des del Departament de Polítiques d’Igualtat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

El títol d’aquest seminari que té una durada de 8 hores és  “Una història de l’Art de Dones: Reflexions entorn a la creació artística i l’experiència femenina”. I això precisament és el què hem començat a fer avui.

Hem començat a conèixer les dones que han estat grans pintores, des de l’edat mitjana, però que mai no hem conegut. Tenint en compte que moltes obres d’aquella època són anònimes i, generalment, es considera que van estar pintades per homes quan podien haver estat pintades per dones que no van arribar a signar.

La primera obra medieval signada per una dona són les miniatures d’un llibre de l’Apocalipsis feta per una monja anomenada Ende l’any 975.

Una dona que ens ha resultat interessant has estat Hildegarda de Bingen (1098-1179) que marca una mica la història de les dones que dins dels claustres trobaven la llibertat que no podien trobar fora. Allà podien aprendre i desenvolupar els seus talents sense haver d’estar sota el poder del pare o del marit. Sembla que ara han fet una pel·licula sobre la seva vida que es diu VISION i que l’altra dia em recomenava un amic, a veure si esbrino si encara la fan i puc anar-la a veure.

Hem fet un repàs a l’època del Renaixement, on les dones que destaquen són italianes, generalment filles d’homes que defensaven l’educació de les dones. De la Lavinia Fontana (1552-1614) es considera el primer autoretrat d’una dona i la Sofonisba Anguissola (1532-1625) ja va viure de la pintura.

Tot i que el Barroc no és precisament l’època que a nivell d’art m’agradi més, haig de reconèixer que l’obra de l’Artemisa Gentileschi (1593-1652)  m’ha impressionat, certament també perquè la professora ens ha explicat la seva vida i la seva obra amb molta admiració. El seu autoretrat fent una alegoria de la pintura és, al meu entendre, magnífic.

Després hem fet tot un repàs de les pintores holandeses del segle XVII que ens ha donat una idea de com el fet de tenir una monarquia parlamentària, tan diferent a les altres monarquies absolutistes de la resta d’Europa, va permetre que a Holanda aparegués la burgesia. Llavors es van poder permetre comprar quadres que, en aquells moments, retrataven les seves possessions en forma de natures mortes o quadres de flors.

Ha estat una lliçó magistral i he après molt, a veure si puc continuar les sessions i saber-ne una mica més.

Anuncis

One thought on “Seminari d’Art (1)

  1. maria carcerenybella ha dit:

    Gracias Elena per el teu resum del que varem aprender ahir, a mi també em va impresionar la vida i la pintura de Artemisa, ting moltes ganas que vingui el proper dilluns,petons.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s