Medi Ambient?

Aquesta imatge porta tot l’any 2010 corrent per pobles i ciutats del territori, ara ha arribat a Sant Joan Despí amb la Mostra de Cinema del Món que es fa cada tardor conjuntament amb els ajuntaments de Cornellà i d’Esplugues.

El cartell s’ha fet servir per a tots els actes del Festival Internacional, tan a la presentació a Barcelona com arreu i, rememant per internet, he pogut veure gent fent-ne difusió en els seus blogs i cap comentari respecte a la imatge.

De vegades penso que potser deu ser una paranòia personal o, si de cas, una paranòia col·lectiva però “poc col·lectiva” tot sigui dit; és a dir, que poques persones veiem que aquesta imatge és totalment sexista, per com retrata la figura de les dones, en aquest cas una nena.

Em podeu dir quina relació hi ha entre la imatge i el medi ambient, que al cap i a la fi és del què es tracta el festival? Jo ho he preguntat i m’han dit que vol representar com la societat de consum ens atrapa i tenim moltes coses. Serà això….és una manera molt “artística” d’entendre l’excés de consum i de “residus”.

Per què és una nena? Jo també ho he preguntat i m’han dit que la model és parenta de qui ha fet el disseny. Serà això… el fet de tenir una model propera.

Hi ha moltes preguntes més a les que ja no tinc resposta.

Per què la nena està despullada? Per què té les cames obertes? Per què la càmera l’enfoca des de dalt? Per què mira directament a la càmera amb cara d’espant? Seria igual si posessin un nen? També estaria despullat i amb les cames obertes?

No hi entenc un borrall de disseny i les coses que veig m’agraden o no m’agraden i, és clar, això és totalment subjectiu. Però que aquesta imatge és sexista, ofensiva per un ús indegut del cos d’una nena, amb la utilizació d’uns simbolismes concrets vers les dones, per a mi no és gens subjectiu.

No crec que pateixi de paranòia, més aviat penso que aquests tipus d’imatges són tan corrents i ens arriben des de tants llocs diferents que ja no ens adonem que atempten contra les dones. Són les imatges que van calant en l’imaginari cpñ·lectiu i que fan de les dones objectes de desig des d’un pla de submissió.

No poso en absolut en qüestió la vàlua de la persona que ha fet aquest disseny, ni la seva professionalitat, però potser li manca aquesta mirada amb “sensiblitat de gènere”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s