Joves ni-ni?

És aquesta una expressió que estigmatitza?. És cert que hi ha joves que, per diferents motius, s’ha quedat fora de l’educació reglada. Potser perquè han abandonat els estudis per manca d’interès o potser perquè ho han hagut de fer per ajudar a l’economia familiar. Potser perquè han gandulejat o potser perquè l’escola o la família no han ofert un espai de recolzament adequat.

Són joves que no tenen cap formació a nivell general ni tampoc professional, per tant les seves opcions per entrar al món laboral són escasses o nul·les.

Així que aquí hi ha la contradicció. Un munt de joves amb preparació i fins i tot amb titulació universitària que poden accedir a treballs que estan per sota de les seves qualificacions i preparació, però que és l’únic que hi ha i, a més, on s’ ofereixen sous molt baixos i contractes precaris. I un altre gran grup de joves que només poden fer feines poc qualificades perquè no tenen gens de formació.

Avui s’ha conegut una proposta del Govern de la Generalitat que sembla que pot tenir incidència en afavorir la incorporació al mercat de treball de tot aquest grup de joves.

El projecte SUMA’T amb 5.000 contractes formatius per a joves d’entre 18 i 25 anys, amb una tutorizació i acompanyament per a la insersió laboral, amb 388 hores de formació i pensant amb les necessitats de les empreses, intentarà donar resposta a un bon nombre de joves.

Potser no és la solució ideal però realment és més coherent que la proposta del contracte d’aprenent de CiU, on NI es cobra, NI es cotitza a la seguretat social. Sr Mas, l’esclavitud ja fa un temps que es va abolir.

És una proposta que correspon al segle passat, com quan el meu pare va entrar d’aprenent als 9 anys per portar en càntir als treballadors del taller d’envernissar. Com diu ell: “Mai em van preguntar què volia ser de gran, però com a mínim em van donar un ofici brillant”

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s