Dades de l’atur

Ahir a la nit sentia a les notícies de la ràdio l’informe de la taxa d’atur del mes d’octubre. Realment uns números depriments.

Algunes de les dades: A Catalunya l’atur ha augmentat en prop de 10.000 persones més, aproximadament, amb la qual cosa ara ja són 566.000 persones les que no tenen feina. A la resta de l’Estat, la xifra supera en bastant els 4 milions.

Des de sindicats parlaven que el nombre de contractacions havia diminuït en més 5.000 respecte del nombre de contractes fets l’octubre de l’any passat; i dels nous contractes, uns 15.000 eren a temps parcial.

Buscant la informació de la nostra ciutat, que surt en els Informes penjats a la web del Consell Comarcal del Baix Llobregat, les dades tampoc són massa favorables a Sant Joan Despí.

Si al Gener de 2010 el nombre de persones a l’atur era de 2.160, les dades del mes de setembre diuen que ja són 2.252 persones (1.159 homes i 1.093 dones). Això vol dir que d’un 12,7 % de taxa d’atur hem passat al 13,2 %. Una mica per sota que la resta de la Comarca del Baix Llobregat, que era del 14,9 % i ara és del 14,5 %, però hem augmentant mig punt mentre a la comarca a baixat 0,4

Per grups d’edat, el problema de l’atur afecta sobretot a les persones més grans de 44 anys (923), seguit de les persones entre 25 i 44 anys (185) i després joves menors de 25 anys (144).  Les proporcions són molt similars a la resta de poblacions. De fet a Catalunya hi ha més 209.645 persones més grans de 44 anys a l’atur i pel que fa a joves la xifra és de 48.081 prsones menors de 25 anys que, en moltes ocasions, encara no han tingut ocasió de trobar la seva primera feina.

Diu la Llei 35/2010 de 17 de setembre de medidas urgentes para la reforma del mercado de trabajo “Esta reforma tiene como objetivo esencial contribuir a la reducción del desempleo e incrementar la productividad de la economía española. A estos efectos, se dirige a corregir la dualidad de nuestro mercado de trabajo promoviendo la estabilidad en el empleo y a incrementar la flexibilidad interna de las empresas, como aspectos más destacables”.

Davant el text de la Llei i de totes aquestes xifres, sorgeixen algunes preguntes:

 I la Reforma Laboral per a què ha servit? Quin sentit tenia fer més barat l’acomiadament? No era una mesura per facilitar la mobilitat i que les empreses puguessin contractar amb més agilitat? Com es pot allargar la jubilació als 67 anys si cap empresa contracta a persones més grans de 45 anys? Realment s’estan fent contractes estables i de qualitat?

Potser hi haurà qui digui que encara és aviat per veure’n resultats; jo, que generalmet sóc de mena optimista, ho veig bastant negre i crec que aquesta reforma no aporta res de positiu. Cal cercar altres solucions que no passin per la retallada dels drets laborals.

 

Anuncis

2 thoughts on “Dades de l’atur

 1. Dulce ha dit:

  Bon tarda Elena,

  Aquest tema preocupa i molt, sobretot a persones joves que com jo estan acabant la universitat i veiem un futur molt difícil. Per tant, quan penso en votar al parlament, miro les propostes dels candidats en aquesta matèria, què proposeu des de l’ICV?

  Salutacions!

 2. Sí, Dulce, entenc perfectament la teva preocupació perquè jo també la visc amb la meva filla que està en la mateixa situació que tú, acabant la carrera però veient poques perspectives de futur.
  Et puc fer cinc cèntims d’algunes de les propostes d’ICV-EUiA perquè són molt importants.
  Intentaré aquest cap de setmana escriure una pàgina sencera amb les propostes i dades concretes, però t’avanço que ICV-EUiA planteja un altre model productiu amb un canvi de sector d’inversió que no sigui donar diners públics a empreses perquè mantiguin els llocs de feina, sense demanar res a canvi, i quan a l’empresa l’interessa es trasllada a un altre país. Cosa que s’ha fet durant anys amb les empreses automobilístiques.
  Com això moltes coses més que espero poder explicar-te millor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s