PROPOSTES D’ICV-EUiA

L’altre dia una noia em reguntava, en un comentari del bloc, quines eren les propostes d’ICV-EUiA respecte de l’ocupació i em vaig comprometre que el cap de setmana li resumiria. Així doncs, intentaré plantejar-les de manera entenedora.
Les propostes d’ICV-EUiA van en tres exios:
– L’Eix 1 des de l’ESQUERRA: Els recursos destinats a satisfer drets socials no són una despesa sinó una inversió pel present i pel futur del país.

Des de la nostra coalició volem que la competitivitat de Catalunya es basi en destinar recursos  per satisfer necessitats socials, educatives i de salut. Hem d’enfortir el sistema de benestar català, equiparant-nos amb els països més avançats d’Europa. Eixamplar i millorar la qualitat de l’educació i de la salut i estendre els serveis socials com a quarta pota de l’estat del benestar fins assolir la Pobresa Zero. Cal consolidar una societat de plena igualtat entre homes i dones.
– L’Eix 2 des de l’ECOLOGIA: Amb un nou Acord Social i Ecològic per impulsar la modernització a Catalunya, plantejant nou model productiu que desenvolupi l’economia i millori la qualitat de vida.
– L’Eix 3 des de laLLIBERTAT: Perquè som una força catalanista d’esquerres i proposem una estratègia nacional basada en recuperar l’Estatut, reformar la Constitució en un sentit federal i plurinacional i exercir el dret a l’autodeterminació en cas de negativa de l’Estat a buscar una solució constitucional. Enfortint la democràcia.
A partir d’aquests tres eixos queda clar que qualsevol proposta d’ocupació anirà destinada a l’enfortiment del sistema públic, reduint l’atur a través d’una ocupació de qualitat.

• Crear 86.000 llocs de treball per a la convergència social i de gènere amb l’Europa avançada:
–8.500 llocs de treball en el sector de la cura dels infants de 0 a 2 anys.
–33.000 llocs de treball en el sector de la dependència i de la cura de la gent gran.
–12.000 llocs de treball en el sector del reforç escolar i les activitats extraescolars.
–12.000 llocs de treball en el sector sanitari i sociosanitari.
–6.500 llocs de treball en l’àmbit de la formació no obligatòria.
–14.000 llocs de treball en els serveis públics associats a la seguretat, la justícia, la inspecció i el suport a les polítiques laborals actives.
Mentre a España només el 14 % de la població està ocupada en l’administració, als països del nodr d’Europa, amb uns serveis públics de qualitat, arriba al 23 % de la població. En el nostre país hi ha sempre la sensació que les persones que són funcionàries no treballen prou o és una despesa innecessària. Pensem que el funcionariat no és només aquella persona que està darrera una finestreta, que és igualment necessària, sinó que estan a l’educació, a la sanitat, a la seguretat, als serveis socials, a la justícia…
I totes aquestes feines creen ocupació, donen servei a la ciutadania, genera riquesa perquè hi ha gent que pot accedir al consum per la seva seguretat laboral, no creen desigualtat entre gèneres perquè l’accés es fa per oposició i, a més, són treballs que no es poden deslocalitzar, com passa amb moltes empreses; per tant, cal que l’Administració actui com a gran “empleadora” i per això cal que hi hagi un sistema d’impostos adequat perquè serà la manera de redistribuir la riquesa equitativament.
Aquells partits que parlin d’abaixar els impostos o de suprimir-los i de disminuir la contractació pública, ens estan dient que els serveis públics seran menys perquè hi haurà menys mestres, menys bombers/es, menys personal sanitari, menys…..
També en el desenvolupament de l’eix 2, s’ha de pensar en un altre tipus d’economia més competitiva, sense abandonar els sectors tradicionals.

•Crear 181.000 llocs de treball per un canvi a un model productiu sostenible:
–20.000 llocs de treball recuperant l’ocupació en el sector primari.
–26.000 llocs de treball en les indústries i serveis lligats a les polítiques de sostenibilitat (energies renovables, xarxes de distribució energètica intel·ligents, gestors energètics per a habitatges, indústries i equipaments públics, residus i reciclatge, etc.).
–26.000 llocs de treball en el sector de la construcció en la rehabilitació d’edificis i la creació d’un parc d’habitatge públic.
–16.000 llocs de treball derivats de plans d’infraestructures públiques associades al nou model de sostenibilitat (mobilitat, xarxes ferroviàries, vehicles elèctrics, etc.).
–15.000 llocs de treball en ocupació qualificada en els sectors R+D, TIC i financer.
–78.000 llocs de treball potenciant l’emprenedoria i, en especial, les empreses d’economia social.

-33.000 llocs de treball  en sectors tradicionals (bàsicament en serveis: comerç, turisme, logística, etc.).
He intentat presentar-ho de la manera més esqumàtica possible, tot i que cadascun dels apartats i dels sectors en els que es proposen nous llocs de treball, es podria fer tota una explicació.
600.000 a Catalunya estan vivint una situació d’atur que no la resoldrà “el mercat”; és a dir, no seran les empreses -existents, noves, estrangeres,…- les que ho solucionaran. És imprescindible una aposta pública, una responsabilitat de la Generalitat per crear ocupació.
Anuncis

3 thoughts on “PROPOSTES D’ICV-EUiA

 1. Lola ha dit:

  no cal que et faci una relació per on aquets números fan figa, dons m’ho trauràs d’immediat, pero les contes del gran capitan o el miracle del pa i els peixos son mes fiables

 2. Dulce ha dit:

  El model és molt maco, però és insostenible, si no hi ha noves empreses que paguin impostos, com es pagaran als nous funcionaris si amb prou feines es paguen als actuals?

  • Els impostos per poder avançar en totes les polítiques públiques han de procedir de qui més té.
   Així aquestes propostes seran sostenibles si es lluita contra el frau fiscal, que en el nostre país està molt per sobre que a qualsevol país europeu. Si els qui tenen herències de més d’1.000.000 d’euros paguin l’impost de successions, hi ha partits que el volen treure. Si desapareix l’economia submergida. Si es recuperen els diners que estan en paradissos fiscals, moltes vegades amb lleis que els protegeixen (com per exemple el cas dels futbolistes). Si els que tenen gran patrimonis paguessin i no com ara que han eliminat l’impost sobre el patrimoni.
   En definitiva, que pagui més qui més té.
   És evident que suprimint impostos i donant rebaixes fiscals als rics (com per exemple als qui tinguin mútua privada) no es poden crear llocs de treball.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s