Contra la violència masclista

Aquests dies les entitats del Consell Municipal de Dones han estat participant intensament en el actes que es realitzen per sensibilitzar la població.

Ahir, la cadena huma que es va fer a l’Av. Barcelona va aplegar més de 200 persones, des d’una rotonda fins l’altra. Per ser la primera vegada que feiem una activitat com aquesta, penso que podem estar molt orgulloses. Dones progressistes, l’Escola de Persones Adultes, l’Esplai el Nus, ASALRE, Violeta, Associació de Disminuïts físics, AAVV Les Planes, DACMA, IES Ferrer i Guàrdia,.. i moltes dones i homes de la ciutat, es van afegir a aquesta iniciativa que pretén fer un acte de sensibilització i de compromís per aconseguir una societat lliure de violència vers les dones.

Avui la lectura del manifest per part de tres persones procedents de diferents llocs del món, simbolitzant la necessitat d’actuar arreu i després la lectura dels fragments que enguany s’han triat dels diferents tipus de violències que s’exerceixen contra les dones, en temps de guerra, a nivell institucional o dins de la família.

Penjo la meva intervenció perquè penso que és on dic el què crec que hem de tenir en compte quan parlem del què està passant quan, en aquest 2010, 11 dones i dues criatures han mort al nostre país.

“La violència masclista té una naturalesa estructural i això vol dir que està agafada a tots els pilars de la societat, perquè és un acte de discriminació contra les dones només pel sol fet de ser dones, i el seu assassinat és l’expressió extrema d’aquesta discriminació.

Fa poc més de 10 anys que es va declarar el 25 de novembre Dia Internacional contra la violència vers les dones i les nenes i, malauradament encara constitueix un problema important arreu del món.

 La violència es manifesta de moltes formes, en tots els àmbits de la nostra societat i afecta a totes les classes socials.

 Les xifres ens diuen que una de cada tres dones al món ha patit o patirà maltractaments, ha estat forçada a mantenir relacions sexuals o ha sofert mutilació genital o matrimoni forçat o qualsevol tipus d’abús al llarg de la seva vida.

 El Tribunal Internacional de l’Haia acusa al President Bemba de la República Centreafricana per haver ordenat violacions massives, També l’any 95 va haver el genocidi a la Guerra de Bòsnia on la violació de les dones va ser també una arma de guerra. També tenim present els feminicidis que estan succeint a diferents països de l’Amèrica Llatina.

Al nostre país la violència continua estant present dins l’esfera privada, dins la llar, on les relacions encara són de poder i on molt homes ocupen una posició de domini en la família.

Un domini que s’exerceix sobre les dones i sobre els infants, a través del control de la seva vida i, en els casos extrems en la violència física i, fins i tot l’assassinat. Com el cas de les dones i criatures que avui recordem en aquest acte.

Per tot això, cal promoure canvis socials a tots els nivells. Canvis en els models simbòlics per tal d’eliminar les opressions i les discriminacions contra les dones.

Aquest és el canvi cultural necessari, una veritable revolució que, més enllà de l’aplicació de les lleis, s’haurà de produir en l’àmbit de les relacions socials i personals.

Des de l’Ajuntament de Sant Joan Despí, des del Departament de Polítiques d’Igualtat, s’estan duent a terme moltes intervencions amb les entitats, als centres educatius tan de primària com de secundària, donant formació a les persones que participen en Plans d’ocupació i amb la ciutadania en general.

El passat mes de març es va inaugurar el SIAD i, amb dades de 31 d’octubre, han estat  219 dones les que han utilitzat aquest servei per a diferents motius, solicitud d’informació, inscripcions a tallers i assistència a tallers monogràfics, demanda de suport per maltractament, atenció psicològica, jurídica i social; amb la qual cosa, veiem que és un servei que s’està consolidant com una necessitat del nostre municipi.

Seguirem realitzant aquestes polítiques d’igualtat, homes i dones hem d’aprendre a compartir les diferents dimensions de la vida quotidiana, en la cura de la família, tant de les criatures com de la gent depenent, establint unes relacions personals més riques.

Compartint els espais públics, en la política, en el món laboral, en la presa de decisions. Perquè volem viure en una societat on homes i dones siguem lliures i iguals des de le nostres diferències, sense cap tipus de discriminació.

Perquè aturar la violència masclista és una tasca conjunta, de dones i homes, rebutjant les formes patriarcals de relació entre els sexes i fomentant els vincles en igualtat, respecte, autonomia i llibertat”

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s