El vot en blanc

Avui és el dia de reflexió, després d’un final de campanya ahir a Sant Feliu ple de gom a gom, amb molta gent que no va poder venir perquè no hi havia més aforament.

Sembla que hi ha qui té decidit què votarà el diumenge i d’altres que encara s’ho estan pensant.

Al llarg d’aquests dies he tingut l’oportunitat de parlar amb uns i amb unes altres i d’escoltar les queixes, els retrets, les crítiques; també, és clar, les felicitacions per les coses ben fetes i allò que s’ha aconseguit en aquests darrers anys de govern d’esquerres.

Davant d’això, a tota la gent que es vol quedar a casa, que no pensa anar a votar, voldria explicar quin són els meus arguments per fer-ho:

No anar a votar significa acceptar que allò que decideixin les altres persones ja ens està bé. Que altres decideixin per mi, la meva opinió no compta.

No anar a votar significa que no temin en compte a totes aquelles persones que, en època de dictadura i en els 30 anys de democràcia, han estat lluitant per aconseguir una sanitat pública, uns drets sindicals, unes millores laborals, una educació per a tothom, …. Són gent que ha patit en molts casos repressió, presó i, fins i tot, han mort en la defensa d’allò que és bo per a la col·lectivitat. Es mereixen que tot el que es va aconseguir amb tan de sacrifici ara no ens ho puguin arrebassar; per tant, tenim el deure i el compromís amb les generaciosn futures de no haver-nos rendit.

També m’he trobat a molta gent, sobretot gent jove, que està dient que anirà a votar en blanc, perquè no els hi agrada cap partit polític perquè no respon a les seves expectatives, que tots són iguals, que no funcionen bé, que aquesta democràcia s’hauria de canviar….

També a tota la gent que vol votar en blanc voldria transmetre els meus arguments:

Votar en blanc significa que acceptes el que vota la majoria, sense quantionar-te res, sense saber quina serà; és a dir, no decideixes res.

Votar en blanc significa que recolzes el partits grans,  perquè augmenta el percentatge de vot necessari per obtenir escons i això perjudica als partits minoritaris que difícilment poder accedir al percentatge del 3% per tenir representació parlamentària.

Una altra cosa seria si el vot en blanc es comptabiltizés com a tal i, en funció del tant per cent de vots blancs signifiqués escons buits al Parlament; llavors sí que tindria sentit votar en blanc, ja que es visualitzaria allò que la ciutadania està volent expressar.

Hi ha un “partit” que es presenta a les eleccions com a Escons en Blanc i que pretenen posar significat al vot en blanc; falta saber què faran realment si aconsegueixen representació parlamentària. Deixaran els escons buits? Agafaran la seva acta de diputats o diputades? Tenen alguna proposta a part de la queixa?

Evidentment que entenc moltes d’aquestes postures, encara que no les comparteixo, sobretot impulsades per les forces mediàtiques que han estat molt potents per desacreditar i no contruir;  per informar, moltes vegades de forma sesgada, i no amb la pluralitat que caldria; per afavorir un pensament únic i no una visió més crítica.

Penso que els mitjans de comunicació estan jugant un paper molt important perquè s’han fet ressó dels poderosos, desprestigiant tot allò que significa fer política (en alguns casos de manera molt merescuda per les corrupcions); després ho han fet amb els sindicats (recordem tot el què va passar el 29 S i al mal que es fa a la classe treballadora en general) i també amb el tracte que es dóna a les notícies que provenen dels moviments socials (sobretot encapçalats per la gent jove).

A la meva manera de veure hi ha hagut periodistes i mitjans a qui se’ls hi ha vist el plumall de quin interessos movien les seves informacions.

Crec que tan les persones que no volen anar a votar o que votaran en blanc, poden tenir molts dubtes sobre qui volen que governi, però segur que no en tenen tants sobre qui NO VOLEN al govern de la Generalitat.

Per tant, la meva proposta seria preguntar-se quina força respon millor, encara que no sigui totalment, les seves expectatives i triar una opció.

Anuncis

4 thoughts on “El vot en blanc

 1. ja hem parlat d’aquest tema, però deixo cnstància!crec que votar en blanc no està lligat amb no haver reflexionat, ni molt menys. Evidentment qui decideix votar en blanc accepta que guanyi un partit que no ha escollit(però NO el recolzes, ni amb ell ni a cap)Qui vota a un partit minoritari també accepta que guanyin altres partit més recolzats, però els hi atribueim més responsabilitat i reflexió? no em sembla just!
  Com deies hi ha gent que ha lluitat per aquesta democràcia, però dos coses. Una democràcia que ofereix l’opció de vot en blanc, per tan una ocpió igual de legítima que una altra. i d’altra banda, que hagi suposat un esfrç arribar a tenir el que tenim, no vol dir que sigui bo ni que no és pugui transformar i millorar.

 2. manuela ha dit:

  Lidia, al final del teu paràgraf dius:
  Una democràcia que ofereix l’opció de vot en blanc, per tan una ocpió igual de legítima que una altra. i d’altra banda, que hagi suposat un esfrç arribar a tenir el que tenim, no vol dir que sigui bo ni que no és pugui transformar i millorar.

  Creus que votant en blanc (sembla que “defenses” aquesta opció),podràs transformar i millorar el què ara no t’agrada o no cobreix les teves expectatives?

  M

 3. Dema vot castig per a tots…el meu vot a Escons en Blanc, l’unic vot en blanc computable ara per ara…i aquesta formació no es un partit Politic. Reivindica que canviin les lleis electorals…i que el vot en blanc sigui computable…i no sigui un vot perdut que afavoreixi als partits majoritaris, tal com funciona amb la encara actual e injusta llei d’Hondt. I mentres no hi hagui aquests canvis, Escons en blanc personificará el vot en Blanc. Per una democracia mes justa.

  El teu article tan sols reflexa a que ens tenim de resignar amb lo que tenim i que no hi han altres opcions.

  • Jo també crec que el vot en blanc hauria de tenir el seu valor i s’hauria de modificar la llei electoral perquè fos així; per tant, la teva opció em sembla perfecte. La meva pregunta era si realment serien cadires buides al Parlament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s