Teresa Pàmies

Aquesta és la proposta d’ICV-EUiA pel nom de la nova Biblioteca i Centre Cultural que s’està fent al Barri Centre. És una proposta que hem fet arribar als socis majoritaris en el govern de la ciutat després que sembla que tenen una proposta inicial de que es digui Mercè Rodoreda. Nosaltres entenem que aquesta escriptora ja ha tingut sobradament reconeixement moltes vegades, amb molts equipaments arreu de Catalunya (escoles, instituts…) amb carrers i places, com és el cas d’una Plaça a la nostra ciutat, precisament al Barri Centre. Dóna la sensació que no existeixen més dones escriptores prou importants com per merèixer la distinció de donar el seu nom a una biblioteca.

Ja el mes d’abril vaig fer una entrada al bloc fent la proposta que s’obrís un espai participatiu a la ciutat, però no ha estat així. Llavors nosaltres hem volgut donar una justificació a l’elecció del nom de Teresa Pàmies.

En primer lloc perquè és una escriptora que està viva i això per a nosaltres té molta importància; ja que, malauradament, sabem que molts reconeixements arriben quan la persona ja s’ha mort. L’Ana Maria Matute ha hagut d’esperar als 85 anys per rebre el Premio Cervantes al que havia estat nominada vàries vegades i s’ha convertit en la tercera dona que l’aconsegueix, després de 35 edicions. La Teresa Pàmies ja en té 91.

Això també es va tenir en compte quan es va posar el nom de l’altra biblioteca, perquè comptar amb la presència de l’escriptora és un fet de gran rellevància per la proximitat que això genera, sobretot per a la gent jove.

En segon lloc perquè és una dona que representa una època de la història del nostre país; ja que, des de molt jove va estar compromesa socialment defensant la llibertat i la democràcia. Va haver d’exiliar-se a Mèxic i després a Belgrad i no va tornar a Catalunya fins l’any 1971.

La seva producció ha estat molt variada: novel·les, assaigs, articles periodístics, intervencions radiofòniques, repotatges, dietaris…, defensant els drets de les dones, sempre amb un punt autobiogràfic com a testimoni personal de l’època que li va tocar viure. Tot això l’han fet mereixedora dels guardons més prestigiosos del nostre país, com el Premi d’Honor de les lletres catalanes o la Creu de Sant Jordi, entre d’altres.

Pensem que en uns moments on el compromís polític no està valorat, és una aposta valenta posar el nom d’una dona referent dels valors democràtics, des de l’esquerra. És un missatge que té un valor didàctic per a les noves generacions i per a tota la ciutadania.

En aquest sentit, esperem comptar amb la complicitat de les persones que pensin que aquesta proposta ha de tenir una resposta positiva.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s