Plenari de pressupostos

Com cada any per aquestes dates l’alcalde presenta a les entitats de la ciutat, generalment representades per la junta, les línies generals del pressupost de l’any següent.

És una manera de fer partíceps, que no copartíceps,  a la ciutadania organitzada de les decisions del govern. És entrendre la participació com a transmissió d’informació i no tant com a recollida de propostes, però és cert que també hi ha la possibilitat d’intervenir per preguntar allò que es vulgui.

La primera dada és la dificultat de fer uns pressupostos on poder donar els mateixos serveis a la ciutadania quan hi ha 1.300.000 € menys d’aportació de l’Estat, perquè són recursos que provenen de la recaudació de l’IVA que ha baixat al disminuir l’activitat empresarial i el consum. El tema del finançament dels ajuntaments és per parlar-ne a part perquè no està resolt i és una de les problemàtiques que tenen tots.

El pressupost és de 51,5 milions d’€, dels quals 10,8 corresponen a l’empresa municipal ADSA. Els 40,7 milions restants es reparteixen en:

– 15,8 milions per a l’atenció a les persones; és a dir, per a tots els departaments que estan a l’Àrea (Esports, Acció Social, Igualtat, Educació, Gent Gran, Joventut, Cooperació, Cultura, Participació Ciutadana), a més de Promoció Econòmica i també per a tots els serveis que aquestes departaments gestionen (Centres Cívics, Escoles Bressol, Biblioteques, Can Negre, Escola de Música, SIAD..)

-15,8 milions són per a la millora de l’espai públic i aqui intervé tot els serveis i el manteniment de l’Ajuntament, dels Poliesportius, de les actuacions en Llei de Barris.

– Els 9,1 milions són pel funcionament general de l’ajuntament, des de l’amortització dels crèdits, passat per les diferents aportacions a d’altres organismes (Mancomunitats, Consell Comarcal) les despeses generals (Capítol I, despesa de personal)

Penso que enguany l’alcalde ha fet un esforç per presentar de manera més acurada tot el treball que s’està duent a terme i que es planteja cara l’any vinent respecte dels serveis a les persones. Ha fet força incidència en les polítiques d’igualtat, potenciant les actuacions per eliminar qualsevol tipus de discriminació vers les dones i, una especial atenció a treballar contra la violència de gènere.

Pel que fa als Serveis Socials ha destacat les necessitats que en aquests moments estan passant moltes famílies a la nostra ciutat i com s’estan gestionant els ajuts i com s’hauran de seguir aportant recursos per a poder fer front a aquesta situació.

Per a mi és important que el missatge sigui de contenció de les despeses generals i que es garanteixin les polítiques socials, a la vegada que es potencïi el dinamisme econòmic, comercial i empresarial, com a generador d’oportunitats per sortir de la problemàtica de l’atur.

Dilluns vinents hi haura el Ple extraordinari per a l’aprovació dels Pressupostos 2011, fins llavors tenim l’oportunitat de repassar les partides, els projectes i els diferents programes desenvolupats en cada departament i llavors, com a grup municipal d’ICV-EUiA, fer el nostre posicionament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s