Gemma Lienas

No sé com ho faig però cada dia tinc menys temps per escriure, serà que el fred m’acorvardeix i entro en període d’hivernarció.

Dijous va ser l’acte final de la V edició del Premi Delta de Narrativa escrita per Dones que al llarg dels anys 2009 i 2010 hem organitzat des del Departament d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Sant Joan Despí.

Nosaltres vàrem rebre el testimoni de l’Ajuntament de Castelldefels i l’hem traspassat a l’Ajuntament d’Esplugues que és qui organitzarà el VI Premi pel 2011-2012. Tal i com vaig dir en la meva intervenció, Castelldefels va aportar al Premi més ajuntaments de la comarca, Sant Joan ha aportat -gràcies al paraigües del Consell Comarcal i la col·laboració de la Diputació de Barcelona- els tallers d’escriptura als quals hi han participat unes 160 dones. Ara, el repte el té Esplugues i no és fàcil donada la situació econòmica per la que passen tots els ajuntaments i les prioritzacions que cal fer a l’hora de destinar recursos.

Per la nostra part, seguirem apostant per les Polítiques d’Igualtat i mantindrem la nostra participació en el Premi Delta amb l’objectiu de fomentar la creació literària de les dones i l’oportunitat de poder arribar a publicar.

En l’acte del traspàs hem convidat a la Gemma Lienas perquè ens fes una mica la crònica de la seva experiència com a dona escriptora, les facilitats o dificultats, el procés d’escriure i publicar una novel·la.

Ha estat una intervenció amena i enriquidora, perquè en algunes coses moltes de les dones del públic ens podíem sentir identificades, ja sigui com a dones pel fet de la multiplicitat d’activitats que hem de desenvolupar a la vegada (mares, filles, esposes, treballadores…) o també amb la necessitat de poder expressar el nostre univers a través de l’escriptura.

Ens ha explicat anècdotes de la seva vida personal, de com va arribar a escriure i, sobretot, a decidir que es dedicaria única i exclussivament a la literatura; de com ha hagut de repartir el temps creatiu i els temps familiar; de la diferència entre escriure per a gent jove o per adults; de les dificultats que implica fer un desenvolupament complicat en una novel·la o la facilitat d’estructurar un relat per a joves quan forma part d’una col·lecció i ja estan estructurats els personatges.

Ens ha parlat d’alguns d’aquests personatges femenins als quals els hi ha donat uns atributs que ella vol ressaltar per tal de què siguin un model on les nenes i les noies puguin emmirallar-se. Aquest és un dels aspectes sobre el què ha fet referència, com la imatge que es fa de les dones en la publicitat, en el cinema o en la literatura, va configurant uns rols i una quotidianitat que va conduint a uns determinats límits. Cal trencar aquests límits imposats i, moltes vegades, autoimposats, per aconseguir la plena igualtat en tots els àmbits.

Penso que ha estat una manera molt adequada de cloure dos anys de feina i obrir camí per a la propera edició. Tan de bo una altra dona tingui l’oportunitat d’iniciar l’aventura d’escriure igual com ho ha fet la Ma. Isabel Joven amb l’obra guanyadora “L’ofici dels muts”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s