Reciclatge

Aquest cap de setmana, escoltant la ràdio, vaig sentir com es deia que a Catalunya, tot i ser un dels llocs que més recicla d’arreu d’Europa, hi ha una part dels residus que es llencen malament.

En concret, parlava el director d’una empresa que s’encarrega de l’aprofitament de tot el que es reclica a través dels contenidors grocs i es “queixava”  de que un 25 % del que es recollia no corresponia a residus d’aquest contenidor o bé eren coses que s’havien de portar a les deixalleries.

Jo he estat investigant per tal de saber exactament què es pot llençar a un contenidor groc i què no, perquè de vegades he tingut dubtes.

QUÈ HEM DE LLENÇAR I QUÈ NO AL CONTENIDOR GROC?

Aquest contenidor està pensat pels envasos lleugers: envasos plàstics de iogurts, d’aigua, envasos de productes de neteja, llaunes de conserves i refrescos, brics, tapes metàl·liques, safates de porexpan, bosses de plàstic, paper d’alumini, gots de plàstic.

No hem de llençar al contenidor groc: esprais plens, pots metàl·lics de pintures o productes químics com coles o disolvents, pneumàtics, petits electrodomèstics i productes d’informàtica que contenen tinta, joguines, CDs, raspalls de dents, coberts, radiografies. En definitiva, tot el que no siguin “envasos”

COM LLENÇAR-HO?

Sense el tap, completament buits, aixafats per tal i reduir-ne el volum i, sobretot, el màxim de nets possible sense restes de líquids o de menjar ja que si no estan nets del tot poden embrutar la resta de residus recollits.

PER QUÈ?

Val la pena seleccionar bé tots aquests envasos lleugers perquè el seu reciclatge ens aporta molts beneficis, ja que permet estalviar energia (una tona d’envasos de plàstic o dues tones de tetrabriks suposa un estalvi d’una tona de petroli),  suposa  reduir la contaminació de l’aigua i l’aire i genera un important estalvi de matèries primeres que s’han d’extreure de la natura.

ON VA A PARAR EL QUÈ LLENCEM?

Les llaunes de ferro o d’alumini, per exemple, són 100% reciclables i serveixen per fabricar materials de construcció com ara marcs de portes i finestres. Les d’acer es separen mitjançant un electroiman, es premsen i s’envien a una fundició d’acer per fer carrosseries, tubs i les d’alumini es separen per “corrents de Foucault”, es premsen i s’envien a una fundició d’alumini per fer bicicletes, electrodomèstics i cargols.

Els envasos de plàstic es converteixen en bosses i també en mobiliari urbà i en senyalització i, fins i tot, serveixen per fabricar envasos de lleixiu o detergent.

Com cada envàs té una composició també s’han de tractar de manera diferent. Els envasos brick es separen manualment i s’utilitzen per fabricar bosses de paper, làmines de alumini o cartró , cartró per envasos, paper de cuina, cartrons per ous, etc. Les fraccions de polietilè i d’alumini s’usen com combustible en els processos de fabricació i/o en l’industria de ciment.

Després de tota la “investigació” em penso que ara ja tinc més clar com i què haig de tirar als contenidors grocs.

També he volgut donar un cop d’ull al nivell de reciclatge de la nostra ciutat i he trobat algunes informacions que m’han servit per comparar.

A la pàgina web hi ha un escrit del gener del 2004 que parla de les 205 tones d’envasos recollits durant l’any 2003 amb un augment de 60 tones respecte de l’any anterior. A la pàgina 13 del butlletí de febrer d’enguany s’escriu que el 2009 s’han recullit prop de 503 tones.

És bo de conèixer aquestes dades perquè així et fas a la idea de si val o no la pena tot l’esforç que es fa per concienciar a tothom de la necessitat de reciclar. De tota manera el més important és reduir i reutilitzar per tal de no generar residus.

Anuncis

4 thoughts on “Reciclatge

 1. Xènia Porcel ha dit:

  En aquest enllaç del web de l’Agència de Residus de Catalunya es poden consultar les dades de reciclatge de Sant Joan Despí (i dels altres municipis catalans) des de l’any 2000 fins ara: http://www.arc.cat/ca/estaddin/Municipals/estad_mun0.asp

  I en aquest altre enllaç us podeu descarregar un poster per penjar a la cuina que mostra el que s’ha de llençar a cada contenidor de la brossa: http://www20.gencat.cat/docs/arc/Home/Ambits%20dactuacio/Sensibilitzacio/Material/cartell_femrecollida_a3.pdf

 2. Capità enciam ha dit:

  Pregunta que crec que pot ser molt interessant: A on es llencen tots els plàstics que no són envasos i que no són pocs? He estat investigant i no he trobat cap lloc a on especifiqui que s’han de fer amb aquest tipus de residus. “Encara que siguis de plàstic, al groc no hi aniràs”, vale, però a on aniràs? A rebutig?

  Les grans quantitats de plàstics que es generen fruit dels productes alimentaris i que no són estrictament un envàs no es poden reciclar? (taps, embolcalls, etc.). Pel que he pogut indagar a través de comentaris amb diferents persones, aquest tema ningú el te clar. Alguna idea?

  • Aquesta història del reciclatge dels envasos de plàstic i del que no són envasos va sorgir a rel del famós espot “envàs on vas?” que patrocinat per les empreses que reciclen plàstic es van posar d’acord perquè la gent només llencés envasos, que són els qui paguen el reciclatge, i portéssin la resta de plàstics a la deixalleria. És a dir, van generar un caos amb la gent que fins ara havia llençat qualsevol plàstic o llauna al contenirdor groc i ara no sap on llençar-ho i acaba al rebuig perquè, naturalment és molt més complicat portar-ho a la deixalleria.
   Què és el correcte? Tot el plàstit, TOT, va al contrnidor groc i les empreses, si tenen més feina per reciclar-ho que contractin més gent i no pensin només amb el benefici. Perquè reciclat està molt bé, passar de l’esforç a l’hàbit té el seu treball, però s’han de posar facilitata i no inconvenients.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s