Ple de Pressupostos

Ahir al vespre es va fer un Ple Extraordinari on un dels punts més rellevants era l’aprovació del Pressupost per l’any 2011.

L’aprovació d’un pressupost és, al meu entendre, el fet més important que els regidors i regidores han de fer en un Ajuntament, perquè és la decisió que marcarà les prioritats que s’estableixen a l’hora de gastar els diners que s’ingressen.

Els diners provenen d’altres administracions (l’Estat, la Generalitat, la Diputació) i dels impostos, tan els que paguem cada ciutadà o ciutadana, com els que paguen les empreses, els comerços, les taxes, els permisos d’0bres, etc.

Així, els ingressos queden determinats en l’aprovació de les Ordenances Fiscals -un altre Ple importantíssim- i ara, amb l’aprovació del Pressupost s’estableixen quines seran les despeses.

És pot decidir que et gastaràs un milió d’euros en un edifici per a que la gent gran pugui fer activitats, que el destinaràs a un poliesportiu o per a una llar d’infants o una biblioteca. Tot són equipaments que es poden considerar necessaris segons el col·lectiu a qui puguem preguntar.

Els diners poder servir per contractar personal que doni suport a la recerca de feina de persones amb discapacitat o a persones amb malaltia mental o potenciant les noves empreses de persones joves o fent plans d’ocupació i formació. Totes les propostes són bones i totes són necessàries.

La decisió ha d’establir prioritats i seria ideal que hi haguessin recursos per a tothom i es pugués donar resposta a tots els interessos i això és el què s’intenta, poder cobrir les necessitats de tota la ciutadania.

Aquestes prioritzacions depenen molt del govern de la ciutat, segons els partits que decideixen es pot fer un model de ciutat o un altre igual com passa en el govern de la Generalitat o el de l’Estat; però sempre és una mica diferent a nivell municipal, per la proximitat en la ciutadania i en com afecta directament allò que es fa i, sobretot, allò que no es fa.

El grup municipal d’ICV-EUiA, al llarg del mandat, hem anat fent aportacions als pressupostos per tal d’introduir totes les propostes que figuraven en el nostre programa electoral. Sortosament, moltes han estat recullides i s’han pogut dur a terme en ‘aquests darrers 4 anys.

Ara, que estem al final de la legislatura, amb les eleccions municipals el proper mes de maig i amb una situació econòmica tan greu per a moltes famílies de la nostra ciutat, el que cal és fer plantejaments que tinguin a veure amb la despesa social i l’ocupació, com dos eixos bàsics.

Tots els anys jo faig un resum de la proposta de pressupostos del Departament d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat. La meva aportació enguany ha estat la següent:

“- Pel que fa a les polítiques d’igualtat d’oportunitats, considerem que des dels seus inicis han anat avançant i s’han anat consolidant a través de la constitució de noves entitats, incorporació de més representants al Consell de les Dones com a eina de participació i implicació i sobretot, l’elaboració, aprovació i posada en marxa del Pla d’Igualtat d’Oportunitats Dona-Home i la creació del Servei d’Informació i Atenció a les Dones, instruments fonamentals per avançar en el desenvolupament de polítiques d’igualtat.

Tot això ha estat possible pel fet de poder comptar amb el treball de l’Agent d’Igualtat, sense aquesta figura no es podrien continuar realitzant i implementant tot un seguit de programes com fins ara. La seva manca significaria un retrocés important en les polítiques de gènere a la nostra ciutat.

Així doncs, seguint les instruccions marcades, tots els programes que tenen a veure amb el Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats, han sofert una retallada del 3%, excepte l’increment del 2% previst d’IPC que afecta a la contractació del programa “Estem per tu Dona” que té a veure amb tota l’actuació contra la violència masclista i que no es veurà afectada.

Si bé la resta d’actuacions no es podran dur a terme de la mateixa manera, es treballarà per una gestió amb criteris d’economia, eficiència i eficàcia que permetin mantenir el nivell d’intervenció transversal en les polítiques d’igualtat.

– Pel que fa als programes de Serveis Socials, s’ha tingut en compte el finançament que la Generalitat de Catalunya ha aportat en el Contracte Programa 2010.

D’una banda, a partir de la Llei 12/2007 de Serveis Socials en la que s’estableixen les competències dels Ens Locals, les ràtios de professionals i les prestacions garantides, la partida sobre la que es fa modificació d’un augment del 25% és la referida al SAD (Servei d’Atenció a Domicili).

La justificació d’aquest increment és la incorporació de noves prestacions de la LAPAD, anomenada Llei de la Dependència, amb nous graus i nivells. Igualment, la més gran esperança de vida i les revisions corresponents a anteriors prestacions, també generarà un augment en la demanda.

D’una altra, la situació econòmica que venim arrossegant en aquests darrers dos anys, ha generat un increment molt important de persones usuàries de Serveis Socials per sol·licitar prestacions econòmiques d’urgència. La Generalitat també ha fet unes aportacions extraordinàries d’ajuts d’urgència social, per la qual cosa es consigna en el pressupost un increment del 95 % en la partida d’ajuts socials per tal de poder donar cobertura a les necessitats puntuals urgents referides a alimentació i subministraments bàsics.

L’altra partida afectada significativament és la que correspon al manteniment dels aparells de Teleassitència, que s’incrementa en un 95 % respecte del pressupost 2010 ja que podem comptar amb el suport de la Diputació de Barcelona a través d’uns projectes específics adreçats a persones amb dependència. Aquesta és una aposta important de la Cartera de Serveis del nostre municipi perquè està resultant una eina útil de suport a les persones grans o amb dependència.

En definitiva, manteniment dels projectes i cobertura per a totes les necessitats dels ciutadans i ciutadanes”.

El pressupost 2011 està aprovat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s