El Parlament 2010

S’ha constituït el Parlament a partir de les eleccions del dia 28 N i ja s’ha començat a fer l’anàlisi de la seva composició.

Pel que fa a la representativitat, quan s’ha constituït la Mesa, ja s’ha fet la reflexió dient que és el Parlament amb més diversitat de partits representats, 7 (CiU, PSC, PPC, ICV-EUiA, ERC, Cs, SI), però en canvi és la Mesa amb menys representació, 3 (CiU, PSC i PPC),

Pel que fa a l’anàlisi per raó de gènere cal destacar que és la primera vegada que una dona arriba a Presidenta del Parlament i la paritat comença a ser una realitat perquè la proporcionalitat 60/40 s’ha assolit. No és així en tots els partits perquè n’hi ha que tenen el 50% de cada sexe, com la coalició d’ICV-EUiA,  i n’hi ha que no hi ha cap dona, com a SI. Les primeres paraules de la nova Presidenta del Parlament han estat dirigides a les dones: “És un moment històric que dedico a totes les dones de Catalunya, a les seves filles i a les filles de les seves filles, perquè puguin, gràcies a la feina feta, arribar a trencar el sostre de vidre que ens impedeix assolir la llibertat real.”

Una de les curiositats que he descobert buscant informació és que el 15 de Març de 1980 Francesc Farreres i Duran, últim President del Parlament a l’exili, va escrire una carta des de Mèxic, renunciant al seu càrrec, passant el relleu al nou president del Parlament restablert i donant suport a la Generalitat novament constituida.

Aquest document simbolitza el testimoni de totes aquelles persones que des de l’exili van mantenir les institucions i que amb la recuperació de la democràcia van passar el testimoni a les persones elegides com a representants de les noves institucions.

Per tant, és una tradició que, quan es deixa la presidència, es  lliura aquesta carta a la persona que ocuparà el càrrec.

Anuncis

One thought on “El Parlament 2010

  1. “n’hi ha que tenen el 50% de cada sexe, com la coalició d’ICV-EUiA, i n’hi ha que no hi ha cap dona, com a SI”

    Una dada que reflexa molt clarament la ideologia que té cada grup polític al darrere en matèria de gènere!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s