Sant Esteve

Aquest any el calendari de les festes ha caigut fatal perquè Nadal dissabte i Sant Esteve diumenge, així que ha estat un cap de setmana com qualsevol altre. Suposo que per a algunes persones, segons el treball que tinguin, axò haurà anat bé i a d’altres molt malament. Va com va.

He intentat buscar per què a Catalunya és festiu el dia de Sant Esteve i perquè també ho és en d’altres llocs d’Europa. Sembla ser que està lligat a la celebració de les Pasqües.

A Catalunya celebrem la Pasqua Florida o  Pasqua de Resurrecció, que correspon al dilluns després del divendres sant i set setmanes després, 49 dies, és la Pasqua Granada o Pentecosta. És un període de joia i alegria, per a la religió cristiana es relaciona amb la resurrecció de Jesucrist fins la baixada de l’Esperit Sant sobre els apòstols i per a la resta representa els inicis de la primavera, l’arribada del bon temps i la renovació de la natura després de l’hivern.

Tant per Pasqua Florida com per Pasqua Granada es celebren arreu de Catalunya moltes festes, celebracions, aplecs, romeries, etc. El fet més tradicional és “La Mona de Pasqua” que els padrins regalen als seus fillols o filloles el dilluns de Pasqua Florida.

Finalment ¡, el què he trobat sembla ser que té a veure amb l’emperador Carlemany i en una ordre dictada per la qual hi hagués una segona festa després de cada pasqua, però és clar cada persona que cregui el què vulgui.

Ja sabem que tot el calendari n’és ple de dates relacionades amb la religió;  és la tradició judeo-cristiana que ens envolta i es barregen les tradicions “paganes” reconvertides en festes religioses.

Bé, per a totes les persones que segueixen les tradicions culinàries, si ahir van menjar l’escudella i la carn d’olla, segur que en va sobrar i avui es menjaran els canalons. És el costum del reciclatge a la cuina, no llençar res.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s