Agent d’Igualtat

Què és un/a agent d’igualtat i per què té tanta importància una figura com aquesta en una administració local?

L’agent d’igualtat és una persona amb un perfil professional, de formació i d’experiència, en matèria de gènere; de manera que pot dissenyar i planificar, tan en el món de l’administració pública com en el de l’empresa privada, actuacions encaminades a potenciar la igualtat d’oportunitats entre homes i dones a tots els nivells.

Els governs locals són la primera porta de la ciutadania i s’han de fer ressò d’una banda dels avenços que generen les lleis del Parlament de Catalunya i del Congrés i, d’una altra, més important, de les necessitats que les dones tenen com a ciutadanes actives. És d’aquest punt de partida, de les dues vessants, que tots els ens locals han de vetllar perquè es duguin a terme polítiques de gènere que defensin l’equitat i eliminin qualsevol tipus de discriminació.

En el pacte de govern de Sant Joan Despí (PSC i ICV-EUiA) sorgit de les eleccions municipals de l’any 2007, ICV-EUiA va continuar en la responsabilitat de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat amb l’acord i el compromís de que es crearia el Centre de Dones i que el Departament es reforçaria amb la figura de l’Agent d’Igualtat per poder garantir les condicions necessàries perquè dones i homes tinguin un desenvolupament social, polític i econòmic, que els permeti participar activament en la configuració de la ciutat.

Ha estat aquest acord de govern el què ha fet que el grup municipal treballés al llarg del mandat per tal d’aconseguir el què avui és una realitat: el SIAD i la persona tècnica que gestiona el Pla d’Igualtat.

A través de la meva implicació personal i del treball continuat del Departament d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat amb la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sant Joan Despí va aconseguir ser un dels 60 ajuntaments seleccionats per poder acollir-se al Programa de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb el Departament de Treball de la G eneralitat i així, poder disposar d’una agent d’igualtat durant els anys 2007-2010, subvencionada totalment els dos primers anys i parcialment el tercer any.

Aquesta agent d’igualtat, que va estar seleccionada entre les més de 600 persones que volien optar a les 60 places ofertades, ha cobert sobradament les expectatives ja que, gràcies a la seva bona tasca, s’han pogut consolidar els projectes que el Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats 2007-2010 preveia i s’han pogut atendre les demandes dels diferents col·lectius (associacions, personal de l’ajuntament, centres educatius, dones, persones en procés de formació laboral…) en temes de gènere.

Ara, cal fer l’avaluació d’aquest Pla i dissenyar-ne la seva continuïtat pel proper període 2011-2015, seguint els eixos de lluita contra la violència de gènere, la promoció de la salut, la coeducació, la participació i l’accés a la producció cultural, etc. I això només serà possible si es manté aquesta professional i existeix el compromís que les polítiques de gènere no faran ni un pas enrera, ni es veuran relegades a segon terme, ni perdran recursos humans i econòmics, siguin quins siguin els resultats en les eleccions municipals.

Serà llavors quan la ciutadania haurà de valorar què s’ha fet i què caldrà seguir fent.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s