Taula de Serveis Socials

Ahir al matí es va constituir la Taula de Serveis Socials del Baix Llobregat amb el suport de la Diputació de Barcelona i a la qual es varen adherir els 30 municipis de la Comarca.

Va ser un acte protocolari, ja que es tractava de fer la presentació institucional (Consell Comarcal, Diputació i Generalitat) i la signatura per part dels alcaldes i alcaldesses. Després hi havia dues conferències per part del Paco Longo i de l’Albert Serra que van exposar les seves visions respecte de com estan les administracions públiques, en especial els serveis socials, i els reptes que es plantegen derivats principalment de la situació de crisi actual.

De totes les intervencions del matí he volgut extreure algunes de les coses que s’han, que penso que val la pena recordar.

Pel que fa a la justificació de la creació d’aquesta Taula està clar que hi ha un interès compartit.

Actualment hi ha una pressió molt important sobre els serveis socials; d’una banda pel canvi de la tipologia de persones usuàries i per l’altra per l’augment de la demanda (el 2009 ha crescut un 31% respecte de l’any anterior i RMI -renda mínima d’insersió- s’està donat a un 45% més de persones).

És evident que això implica la revisió de les prioritats al fer pressupostos, analitzant costos, eliminant duplicitats de serveis i circuits, intensificant la rendabilitat de professionals… I també implica una nova metodologia de treball que haurà de ser més coordinada i cooperativa, planificant polítiques socials comunes, per tal de garantir una equitat territorial i una prestació dels serveis socials a la comarca amb criteris de qualitat, eficàcia i de justícia social.

Està molt clar, doncs, que el treball en xarxa és un camí que pot donar molts avantatges. De fet, a Sant Joan Despí, just abans d’acabar l’any vàrem iniciar una Taula de Serveis Socials on estan representades les entitats de la ciutat que actualment estan intervenint directament en el suport a la ciutadania pel que fa a necessitats bàsiques -aliments i roba-.

Aquestes entitats (Creu Roja, Església Evangèlica, Càritas i Solidança), després de la constitució ja han fet dues sessions de treball, el 13 de gener i avui dia 20, amb les que s’han fet propostes de quina manera es podran realitzar accions conjuntes i també quines altres entitats de la ciutat podran col·laborar i participar.

La nostra Taula és una petita mostra del què es podrà fer amb la col·laboració de tots els ajuntaments de la comarca; tan de bo es pugui posar de seguida fil a l’agulla.

El Paco Longo i l’Albert Serra ja han donat algunes pautes, no sé si estic d’acord amb totes les propostes. Els propers dies en faré la reflexió al bloc i així aclariré idees.

Anuncis

2 thoughts on “Taula de Serveis Socials

  1. conxi ha dit:

    Aquesta Taula és un pas important per les polítiques socials a una Comarca com la nostra, amb tradició de lluita per la cohesió social. molt bé!

    • Sí Conxi, esperem que no sigui només un acte polític i ho deixin buit de contingut, Jo hi crec molt amb el treball en xarxa però de vegades tinc por que les coses quedin només en una foto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s