Estat del Benestar

Volia exposar algunes reflexions sobre la intervenció que el Paco Longo va fer l’altre dia a la constitució de la Taula de Serveis Socials del Baix llobregat.

Va iniciar la seva ponència parlant de la crisi econòmica, que representa un canvi de cicle i un punt d’inflexió, de la qual en sortirem no se sap quan però que les coses no seran iguals perquè caldrà un canvi de paradigma (fins aquí res nou),

Va definir l’Estat del Benestar com un plantejament d’una societat lliure, inclusiva, igualitària i que cal preservar per a les generacions futures. Argumentava que aquest model no és sostenible tal com està en aquests moments  i que la crisi planteja la necessitat de canviar EL model o DE model; és a dir, si volem mantenir EL model d’Estat del Benestar s’hauran d’eliminar els aspectes que limiten la seva sostenibilitat per evitar que domini la perspectiva dels partidaris de canviar DE model.

A partir d’aquí va fer una anàlisi de l’administració pública i del sistema de funcionariat. En el Sistema Educatiu va parlar de que la seva millora passa per reforçar l’autonomia dels centres amb mecanismes de lideratge escolar ja que el marc hegemònic actual va inviable resoldre el problema del fracàs escolar i que el funcionariat representa una cotilla per a la recerca i les universitats.

En l’argumentació de la manca de sostenibilitat del model existent de l’Estat del Benestar va parlar de la Bombolla del Servei Públic basada en 5 aspectes:

1- Hi ha hagut un fort creixement de la intervenció dels serveis públics en molts àmbits diferents i, a més s’han elevat els estàndars que s’ofereixen

2- Hi ha hagut una pèrdua de focos; és a dir, s’ha passat d’oferir serveis essencials o que hi hagi una oferta d’altres serveis que podrien ser més discutibles.

3- S’ha propiciat el finançament íntegre, universalització i gratuïtat de serveis

4- Hi ha una interiorització per part de la societat que aquests serveis ja són un dret indiscutible.

5- S’ha generat una despreocupació per l’eficàcia i l’opacitat de la transparència econòmica ha generat una baixada de l’eficiència.

A partir d’aquí, donat que els ingressos públics no tan sols han disminuït sinó que provablement no augmentaran en els propers 10 anys, les polítiques que s’han de desenvolupar han de ser dures, i les propostes que va donar són:

– Una revisió a la baixa de l’oferta dels serveis públics, on la cartera de serveis i els estàndars tornin al nivell d’allò que és estrictament essencial.

– Defensar sobretot les polítiques de protecció a les persones més vulnerables i a les que tenen a veure en l’ocupació

– Fer una atenció especial als costos de cada servei i introduir incentius a l’eficiència.

Va fer una crítica expressa als serveis públics que presten els ens locals on hi ha un pes excessiu de personal amb especialització poc qualificada, ben retribuïda, amb poques hores de treball i una baixa productivitat, on es genera una contractació externa d’empreses consultores.

Per contra, la seva proposta és la recuperació de la productivitat i la professionalització, externalitzant la part més “mecànica”; amb les seves paraules “Intel·ligència dins, muscle extern”. Els poders públics han de ser més potents per tal de donar respostes adaptatives a les situacions emergents (pobresa, violència, canvi climàtic..) i el lideratge polític haurà d’anar més enllà del curt termini. En definitiva, la necessitat urgent de la reforma de l’Administració Pública i radicalitat en l’abordatge de les actuacions.

Davant de tota aquesta anàlisi hi ha força coses a dir. A veure si demà tinc la inspiració per parlar-ne i mirar de relacionar-ho amb el què passa a Sant Joan Despí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s