Reflexió personal

Quan el Sr. Paco Longo parlava de les adaptacions que cal fer en el model actual de l’Estat del Benestar perquè sigui sotenible, puc estar d’acord en alguns aspectes; ja que és cert que hi ha hagut un fort increment de serveis que, potser, no tots són essencials, encara que les persones ja els perceben com a drets inqüestionables i, que en èpoques de vaques grasses, no s’ha fet un control rigorós en la despesa, no en el sentit de malbaratar sinó en el fet que es podien fer unes despeses extres i que ara es podrien valorar com prescindibles.

Està clar que els ingressos municipals han disminuït considerablement i que, segurament, mai més tornaran a remuntar. Llavors, quins serveis haurem d’eliminar i quins prioritzar? aquesta és la qüestió important, perquè serà difícil poder mantenir el mateix nivell.

Haurà d’haver menys activitats dirigides a la gent gran, o a la joventut o a les polítiques d’igualtat? S’haurà de baixar els estàndars de qualitat pel que fa a la neteja i la recollida selectiva dels residus? Les entitats i associacions hauran de reduir les seves activitats si reben menys subvenció? S’hauran d’establir preus públics per serveis que ara són gratuïts? Haurà de disminuir l’oferta cultural o esportiva de la ciutat? S’hauran de reduir el nombre de beques i ajuts individuals per a sectors més vulnerables? Caldrà eliminar publicacions i elements de difusió? Serà necessari augmentar alguns impostos? S’han de reduir les accions que generen ocupació?…

En definitiva, si el model no és sostenible perquè hem estirat més el braç que la màniga i ara no tenim diners, ni en tindrem prou, per mantenir el mateix ritme i, molt menys, créixer fins a l’infinit, quina és la solució?

Ara més que mai es veuran les diferències en les propostes de com afrontar aquesta solució i la ciutadania és la que haurà de valorar quina mena de ciutat vol.

Com deia l’altre dia, tan de bo no es consolidin els valors individualistes, perquè la solució ha de servir per a tothom, ara i en el futur.

Anuncis

2 thoughts on “Reflexió personal

 1. Joan Admetlla ha dit:

  Bona nit Elena,
  Després del que vares comentar ahir, esperava ni que sigui alguna de les mesures que tu proposaries aplicar concretament a Sant Joan Despí i no un seguit de preguntes, que aquestes, ja ens les fem nosaltres… Tu ets qui estàs dins l’equip de govern i ens has de convèncer…

  • Hola Joan,
   Penso que en el propi plantejament de les preguntes s’endevina per on van les meves respostes, però de tota manera tens tota la raó, ara és el moment de fer propostes per tal que la ciutadania pugui acabar decidint el què vol.
   Des d’ICV-EUiA estem fent balanç de la feina que s’ha dut a terme des del nostre espai al govern i estem dissenyant el que serà les nostres propostes del programa per al proper mandat.
   A través de diversos mitjans estem recollint el sentir de ciutadans i ciutadanes que volen dir la seva (web, trobades, trucades…) que culminarà en la presentació del programa en la campanya.
   Et convido a participar de la manera que creguis convenient, amb les aportacions constructives de millora, de crítica, de valoració…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s