Mutilació Genital Femenina (MGF)

Aquest ha estat el tema que professionals del Circuit contra la Violència de gènere de la nostra ciutat han estat treballant en la seva trobada mensual i, casualment, m’he assabentat que avui es commemora el Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina

A Sant Joan Despí hi ha algunes famílies africanes que provenen de països on es practica la MGF, també d’alguns països d’Àsia o del Pròxim Orient. Per això es fa necessari desenvolupar accions de prevenció i com s’ha d’actuar des de diferents àmbits: social, sanitari, educatiu i policial, hem pensat que és a través del Departament d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat, que mitjançant el Circuit que funciona des del 2002, podem abordar aquest tema perquè hi tenim representació de professionals de tots aquests àmbits.

Les dones i homes d’aquestes famílies que provenen de països com Gàmbia, Guinea, Mali o Nigèria, entre d’altres, estan seguint unes tradicions i una cultura, transmesa de generació en generació; va molt més lligat a un sentiment de pertinença cultural que religiosa, ja que ho practiquen tan cristians coptes, com musulmans, com animistes.

Les raons són sovint supersticions o nul·la informació. Així addueixen raons estètiques, perquè diuen que les dones estan més maques; raons d’higiene, perquè és molt més net; raons sanitàries, perquè faciliten el part i la criatura no patirà malalties mentals; raons de protecció, perquè mantenen la virginitat i eviten la promisqüitat, augmentant les possibilitats de casar-se.

Lògicament, davant de totes aquestes creences cal fer, sobretot, una intervenció pedagògica amb totes aquestes famílies per tal de desmentir-les. Hi ha unes accions que ja s’estan duent a terme per ONGs en els països d’origen, però cal també intervenir quan ja estan aquí.

L’any 2003 ja es va fer un Protocol de Prevenció a Girona, donat el nombre de famílies estrangeres que tenien nenes en situació de risc. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ja va elaborar el 2004 una Guia de prevenció i atenció i el Departament d’Interior, el julio del 2008 va editar el Protocol de Prevenció i Atenció polícial en el marc del Programa contra la Violència Masclista, que ara ha suprimit el nou govern de CiU.

A partir de tot el què ja s’ha elaborat en diferents poblacions, s’està fent una adaptació a la realitat de Sant Joan Despí i, en breu tindrem el nostre Protocol de prevenció i intervenció en els casos de MGF. Haurem de comptar en la col·laboració de pediatres, de mestres, fins i tot d’associacions en l’entorn d’aquestes famílies.

Hem d’aconseguir que cap nena sigui mai més mutilada!!!!!!!!!!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s