Convenis

Tot el matí i al llarg de la resta de la setmana, estic fent les entrevistes en totes les entitats que “depenen” del Departament d’Acció Social i Polítiques d’Igualtat.

Hi ha unes quantes: Associació de Disminuïts Físics, Associació de Dones Progressistes, Associació de Dones Montserrat Roig, Associació Fibroespí SFC, Associació d’Alchohòlics Rehabilitats ASALRE, Associació de Familiars de persones amb Alzheimer, Violeta, associació de dones contra la violència de gènere, Associació Estel i Club Esportiu Estel

Totes elles realitzen activitats lúdiques com qualsevol altra associació de la ciutat, però jo considero que aquestes tenen un “plus”;  ja que ofereixen, a les persones associades i també a totes aquelles que s’apropen a l’entitat, un suport específic.

Les persones que tenen familiars amb Alzheimer o amb algun tipus de discapacitat psíquica o física poden trobar-se acollides i informades dels recursos que existeixen per poder atendre aquest familiar i aixó és molt important perquè sovint el desconeixement es fa sentir impotent davant d’una problemàtica.

Ho saben molt bé les persones que pateixen la malaltia de la fibromiàlgia o la síndrome de la fatiga crònica, que només amb la informació mèdica no hi ha prou. Es fa necessari trobar a gent que estigui en les mateixes condicions perquè t’ajudi a entendre què està passant a la teva vida i com afrontar una malaltia crònica d’aquestes característiques.

Una altra malaltia que es pot superar millor en comunitat, amb gent que ha passat pels mateixos errors i que ho ha pogut vèncer, és l’alcoholisme. Aquesta malaltia tan rebutjada per la societat però a la vegada tan admès el consum com quelcom quotidià i normalitzat. La hipocresia d’un fet tan social (beure cava, brindar, fer una copa, una cerveseta..) que després es converteix en un estigma del què no se’n vol sentir a parlar. Quina magnífica feina que fa ASALRE a la nostra ciutat, donant suport a molta gent amb coordinació amb les Treballadores Socials de l’Ajuntament.

I el suport que dóna Violeta a dones que han passat per experiències de maltractaments per part de les parelles o exparelles. Elles saben com ajudar-se, com compartir, com superar, com avançar. Sortosament la nostra ciutat té un grup de dones que estan disposades a oferir el seu temps per recolzar a d’altres dones que estan patint situacions similars a les que elles varen patir. Les altres associacions de dones fan igualment un treball excel·lent establint les xarxes entre dones que fan cohesió ciutadana.

En podria explicar molt més de cadascuna d’elles, perquè totes fan una tasca social important dins dels col·lectius sobre els quals actuen. Per això quan ve aquesta època de la signatura dels convenis on les activitats es tradueixen en una quantitat de diners en subvencions, gaudeixo de poder compartir els projectes pel nou any i veure les il·lusions per la feina i penso que això no té res a veure en quantificar-ho en diners, és molt més.

També ho és tota la feina que fan d’altres entitats de la ciutat perquè ajuden a la cohesió social, a la salut, a la formació, a l’ocupació del temps lliure. En definitiva a la felicitat de tots els ciutadans i ciutadanes de Sant Joan.

Però, potser pel fet de conèixer-les més a fons, o per lligam emocional, penso que les entitats de caràcter social tenen per a mi un plus de qualitat. Si en termes d’economia es parla de R+D+I com alt nivell de competència i progrés, aquestes entitats són R (responsabilitat)+ D (dedicació) + I (implicació social); sense desmerèixer a les altres.

Gràcies, gràcies a totes les entitats que feu de Sant Joan Despí un bon lloc per a viure!!!!!!!!!!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s