Valors clau (I)

L’Albert Serra com a Professor d’ESADE i vinculat i coneixedor dels serveis públics, és un ponent que sovint està convidat a participar en actes relacionats amb l’àrea de Serveis Socials. Així doncs, ahir dijous va fer una conferència sobre “Valors clau per a la consolidació d’uns Serveis Socials de qualitat”.

Com em va interessar força els plantejaments que va fer, vaig agafar apunts i he volgut fer-ne un resum, perquè una hora i mitja d’exposició dóna per a molt; i més per a una persona molt didàctica, que utilitza un llenguatge molt clar.

Va estructurar el seu discurs en tres àmbits de reflexió: 1.- La Crisi i les conseqüències. 2.-Especificitats de la gestió dels serveis a les persones. 3.- Els Valors Clau.

1.- Quan es parla de crisi i les conseqüències s’ha de dir que hi ha hagut un trencament en la dinàmica econòmica. Abans del 2007 hi ha hagut una taxa de creixement, tan en els països desenvolupats com en els que estan en vies de desenvolupament. Espanya, tot i ser un país de l’àrea dels països desenvolupats, estava tenint un creixement fals i fictici perquè tenia uns nivells molt alts similar als països en vies de desenvolupament; d’aquí la bombolla i la caiguda espectacular amb una crisi més profunda.

Una altra anomalia i especificitat és l’habitatge; mentre Europa té un mercat d’habitatge públic, sobretot de lloguer, del 30 %, sobre el qual no hi ha especulació possible. A Espanya s’ha permès l’especulació del sòl, sense cap control en el preu de l’habitatge i amb un parc d’habitatge públic molt residual.

En els propers anys, tornarem a una escena de creixement, que no serà fictícia i mai arribarà als nivells anteriors. Això ens permetrà tornar a la realitat.

2.- Aquesta crisi ha tingut un gran impacte sobre el sector públic i els serveis a les persones i aquí tenim el gran dèficit econòmic: que no és conseqüència d’un excés de despesa, sinó d’una disminució dels ingressos. En un moment deterninat es suprimeix l’Impost de Transmissions i amb els diners que l’Estat obtenia es podien haver pagat 4 Lleis de la Dependència.

A Catalunya, que tenim costum d’emmirallar-nos amb paísos com Suècia o Dinamarca, en part perquè tenen un nombre d’habitants similar, tenen una pressió fiscal uns 20 punts per sobre que nosaltres i això fa impossible poder tenir el mateix model de serveis.

EEUU no té Estat del Benestar i la seva pressió fiscal és del 35 %; si nosaltres només en tenim una pressió del 37 %, com podem garantir un Estat del Benestar?. Un Estat del Benestar que té dues cares: els impostos i els serveis, no podem tenir uns sense els altres.

No tenim el mateix nivell d’ingressos, no tenim suficients equipaments, portem 25 anys de diferència respecte els altres països europeus i és molt difícil poder oferir serveis sense finançament.

Com s’afronta això des dels ajuntaments?

Anuncis

3 thoughts on “Valors clau (I)

  1. Lola ha dit:

    Me catxis a la mar!! Quina llàstima que no tingui un títol de,,,,?, de,,,, ?. be, es igual, d’aquests títols que digui el que digui tinc tota la raó per que tinc un títol, a les hores no haguessis hagut de llençar el totxo que et vaig enviar el qual t’hagués semblar importantissim per aclarir quines han estat les causes de la crisis que patim. Ara, mercès al títol de una titulat arribes a les mateixes conclusions que lo que dies abans vas treure del te bloc per considerar-lo un “discurs-miting-assaig”
    I es que un títol ,,,,, guau!!!! Es un titol.

    • Els títols poden ser més o menys valuosos si van acompanyats d’un prestigi. Hi ha qui se l’ha guanyat demostrant amb feina, experiència, dedicació, etc. No cal menystenir a ningú.
      Ja et vaig dir que el teu discurs-miting-assaig era més apropiat perquè el posesis en un bloc i penso que és el que hauries de plantejar-te. Tens opinions i criteris que t’agrada exposar; per tant, pots perfectament crear un bloc on tothom et podrà llegir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s