Valors clau (i III)

Al final de la conferència, l’Albert Serra va voler abordar què hem de fer per abordar totes les variables que estan afectant i si això ha de suposar una retallada de drets.

Aquí va tornar a fer incidència sobre l’especificitat dels Serveis Socials com un sistema de producció totalment deiferent als esquemes productius de qualsevol altre servei; per tant, amb uns valors intangibles i basats en activitats aleatòries, pràcticament impossibles de controlar.

Per exemple, el SAD (Servei d’Ajuda a Domicili). El producte és el propi servei; amb la qual cosa, la producció i l’ús és simultàni. Es treballa “en viu i en directe” i això comporta que els resultats no es poden comprovar fins després d’haver-se produït el servei, quan ja no té possibilitat de modificació.

Les eines de gestió dels Serveis Socials no són un model clàssic de producció, per això és tan important el treball en equip.

Tipus de cadena de producció de Serveis Socials

RECURSOS

IMPUT

PROCESSOS

PRODUCTES

OUTPUT

SERVEIS PÚBLICS

RESULTATS

OUTCOME

   

Productivitat

 

OBJECTIUS SOCIALS

Externalització

Qualsevol producció comença amb l’Imput i acaba amb l’Output; els serveis socials públics van molt més enllà perquè han d’acomplir uns objectius socials en els que intervenen molts altres factors.

Així, l’única manera de poder donar una adequada resposta és tenint en compte aquests valors de l’especificitat, tenint coneixement de la naturalesa dels serveis que s’ofereixen i les sinèrgies que caldrà establir amb d’altres departaments; un compromís professional que sovint pot ser de caràcter “hipocràtic”; la capacitació continuada que permeti garantir una formació professional el millor possible; empoderament dels i les professionals amb acompanyament i suport en el seu dia a dia; coproducció, tenint en compte que la persona usuària també forma part de l’atenció i de la qualitat del procés; validació de la praxis professional i d’altres que tenen a veure en una cultura de serveis diferent.

En definitiva, una ponència molt elaborada, que va tractar diferents aspectes, que no són ni originals, ni novedosos, ni únics -sobretot per a les persones que ens dediquem des de fa temps a l’àmbit dels serveis socials des de diferents responsabilitats-però que he volgut resumir perquè aporten una visió ben estructurada de la situació i una proposta del camí a seguir, que em sembla raonable i, sobretot, viable.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s