Jornada del SIAD

Des de fa un any, que és quan vàrem inaugurar el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) de Sant Joan Despí, formem part de la Xarxa de Centres d’Informació i Recursos per a Dones de la Diputació de Barcelona. Això ens permet poder participar en jornades de formació i poder tenir, a nivell tècnic i polític, intercanvis amb experiències en la resta dels més de 50 centres que també constitueixen part de la Xarxa. També ens permet accedir a subvencions.

Avui, l’Agent d’Igualtat i jo hem assistit a la Jornada de treball “Noves realitats, noves respostes” en la que hem estat treballant sobre estratègies a desenvolupar en el SIAD per atendre les demandes existents, tenint en compte la diversitat de dones que s’apropen al servei, i quines han de ser les línies de treball per a les polítiques d’igualtat a desenvolupar en el futur.

En primer lloc hi ha hagut una conferència a càrrec de Judit Astelarra, professora de sociologia dela UAB que ens ha fet una presentació sobre quines són les noves realitats de les dones i com haurem d’abordar les polítiques d’igualtat.

Ella parlava de les desigualtats que afecten les dones, ara que a nivell de llei i de drets la igualtat es considera un principi democràtic. Així, s’ha d’entendre que la desigualtat es reconeix com una comparació -respecte de què i de qui hi ha desigualtat-.

L’origen de la desigualtat, el fet que produeixi o no exclusió social, l’àmbit on es produeix, els rols i la divisió sexual del treball, són elements que ella ha anat desgranant per poder exposar la idea del Triangle que forma l’Estat, la família i el món laboral. La cohesió social és necessària per a un equilibri entre el treball remunerat i no remunerat (econòmic), la redistribució del temps i els rols de gènere (polític) i la cura i el temps de participació (social); sinó es produeix exclusió.

La part pràctica de la Jornada han estat els tallers:

– Taller 1: La participació de les done: Crisi o noves formes de participació

– Taller 2: Els Centres de Recursos com a catalitzadors de noves realitats i demandes de les dones

Com nosaltres erem dues hem pogut anar a tots dos i participar en els debats i l’elaboració de les propostes que han estat molt interessants i quedaran recollides en un document que arribarà a tots els ajuntaments de la Xarxa.

Tres idees clau que han sortit en ambdós tallers són: a) la necessitat de treballar de manera transversal amb la resta de Departaments dels ajuntaments per tal de fer abordatges integrals. b) Formació en perspectiva de gènere de totes les persones que estan a càrrec d’un servei i c) Treballar amb dones representatives -líders- de la comunitat per tal que serveixin d’altaveu.

Torno a casa amb un munt d’idees per iniciar nous projectes i perfilar accions que ja es duen a terme. Iniciatives que revertiran segur amb les dones i homes de la ciutat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s