Líbia

Suposo que hi ha molt gent com jo que aquests dies, amb tot el què està passant a Líbia i amb la possibilitat d’intervenció des d’Espanya, està en un dilema.

Jo sóc pacifista, crec sincerament que si no existissin les armes i les persones que les utilitzen, no existirien les guerres. Crec que hi ha una cultura de la pau que ens podria permetre viure en un món diferent.

En aquestes darreres setmanes s’han produït moviments per la llibertat a diversos països àrabs. Per què ha passat? Realment ha estat per un lideratge de la ciutadania o hi ha interessos econòmics, política o religioses darrera?

Està clar que en molts d’aquests països existeix una violació sistemàtica dels drets humans des de fa temps. Hi ha detencions o desaparicions forçades, en moltes situacions la gent pateix tortures, i Líbia no és una excepció.

Però això ja fa molt temps que passa i Espanya, com altres països europeus, ha estat venent a Gadafi armes, igual que a d’altres llocs del món que tenen situacions similars. Gadafi ha estat rebut o visitat per Aznar, per Zapatero i pel Rei, amb tots els honors; perquè ens ha interessat l’accés al petroli que això representa. Fins i tot el Rei hi va anar al gener del 2009.

Però ara les coses han canviat, és la ciutadania, el propi poble libi, que ha dit prou a la dictadura. I així com amb d’altres països veïns els governs han anat reculant enfront les demandes de la població, Gadafi ha ignorat aquestes demandes i el què ha fet és utilitzar la força de les armes contra la gent. Què pot fer el poble davant de l’atac del seu propi exèrcit?

No sé si la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que exigeix l’alto el foc i l’establiment d’una zona d’exclusió aèria, realment servirà per protegir la població civil líbia davant dels atacs que està duent a terme Gadafi. No sé si això és el que vol la gent que s’ha rebel·lat contra el dictador. No sé si la ingerència i la intervenció de forces estrangeres ajudarà realment a que això s’acabi.

Però què s’ha de fer? No fer res? Deixar que les forces de Gadafi, reforçades en mercenaris, assassinin a tots els “rebels”? Seguir mirant cap a una altra banda? Es parla de que s’ha de restituir la pau i donar una oportunitat al diàleg i que això no serà possible si no es fa una intervenció que protegeixi la població civil.

Ahir al Congrés de Diputats s’ha aprovat la intervenció. Tan de bo no ens haguem de penedir i això no generi més patiment pel poble libi. Caldrà estar amatents per a que la “protecció” no es converteixi en una ocupació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s