Preocupació retallades CiU

Avui m’han fet una entrevista a la Televió del Baix Llobregat, l’etv, perquè faran un programa que s’anomena LÍDERS, en el qual entrevisten a tots els candidats i candidates a l’alcaldia de les diferents poblacions de la comarca.

Per a Sant Joan Despí tenim un programa de 50 minuts a repartir, la qual cosa vol dir que m’ha tocat una gravació de 10 minuts.

Una de les preguntes era sobre quina és la situació sobre la que hi ha més preocupació i jo he respost que la situació de crisi i el que representa per a les famílies. També al llarg de l’entrevista he parlat de com ICV-EUiA vol abordar les retallades dels drets socials en educació, sanitat i serveis social. Com no ho tingut temps de parlar de tot, afegeixo alguna d’aquestes preocupacions.

Si l’altre dia explicava el què pot representar pels Centres Educatius Públics de Sant Joan Despí, sobretot els de Secundària, les retallades del govern CiU de la Generalitat i moltes més retallades que s’aniran produint en l’àmbit educatiu; volia explicar la preocupació que estan generant les retallades en sanitat i l’efecte dominó que això representa als serveis socials de tots els ens locals.

Per la situació de crisi èconòmica actual, donades les poques places públiques de residència per a gent gran i l’alt cost que representa una plaça privada, moltes famílies estan mantenint els seus familiars a casa, malgrat l’alta dependència que tenen, perquè poden disposar de la pensió (per petita que sigui), de l’ajut PIA (Pla Individual de la dependència), el suport de teleassistència i el SAD (Servei d’Atenció Domiciliària), si li correspon pels barems que els propis ajuntaments estableixen.

Actualment, les persones convalescents d’alguna operació o malaltia greu, per motiu de les polítiques de retalls pressupostaris de CiU, no poden quedar-se als hospitals socio-sanitaris, perquè estan reduint el nombre de llits de llarga estada; de tal manera que no poden acabar la seva recuperació i són enviades a casa en unes condicions molt precàries, en el sentit que no tenen prou autonomia personal per poder realitzar totes les accions de la vida quotidiana; per tant, necessiten d’alguna persona de suport.

D’altra banda, el PADES (Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport) també està patint retallades, per tant totes les persones en situació de malaltia terminal també són enviades a casa més aviat del que seria una atenció correcta, amb la qual cosa la família es veu desbordada per atendre-la en les millors condicions.

Les persones que es veuen més afectades són aquelles que es troben en situació de fragilitat o debilitat. Generalment, persones grans, soles, amb poc o gens suport familiar. Les retallades són un risc molt alt per aquestes persones.

Caldrà que els ajuntaments preguin decisions amb criteris d’austeritat i de transparència perquè es puguin abordar totes aquestes situacions i no generar espais d’exclusió social.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s