Participació real

Ahir al vespre, com cada 4 anys, Radiodespí va emetre en directe un “debat” amb caps de llista de tots els partits que es presenten a les eleccions.

A la Wikipedia, un debat és; ” una técnica, tradicionalmente de comunicación oral, donde se expone un tema y una problemática. Hay integrantes, un moderador, un secretario y un público que participa.” Així que, segons aquesta definició, el què vàrem fer no va ser un debat sinó una altra cosa.

Les persones integrants vàrem ser convidades a participar amb un mail del dissabte 14 de maig pel dia 18; és a dir, només 4 dies abans dels quals dos són dissabte i diumenge. Considero que és una manca de respecte a les persones que havíem d’intervenir que, sabent sobradament quins eren els dies de la campanya electoral, no es fes una previsió d’aquesta activitat i no es comuniqués amb temps suficient.

Jo personalment vaig parlar amb Radiodespi un parell de mesos abans per conèixer la programació prevista i se’m va dir que ja m’informarien. A l’inici de la campanya vaig tornar a sol·licitar la data en què estava previst el debat per poder acabar de quadrar totes les dates dels actes electorals. Perquè de tothom és sabut que qualsevol acte s’ha de demanar l’espai a la junta electoral, que t’ha de venir concedit o denegat;  i a més, es demana la participació de persones de les organitzacions polítiques perquè donin el seu recolzament.

Així doncs, malgrat els meus esforços per coordinar adequadament l’agenda d’activitat electoral, vaig haver d’abandonar un acte programat per tal de poder assistir a l’Àrea de Serveis a la Persona, des d’on es retransmitia el programa.

Evidentment, no era cap debat perquè només es pretenia que cada cap de llista contestés a unes preguntes, amb un límit de temps, sense dret a rèplica ni intervenció i, per acabar-ho d’arrodonir, no estava permesa l’entrada de públic, només 4 acompanyats de cada partit que havien d’estar ben callats per no molestar l’emissió.

Bé, jo no hi entenc gaire de programació radiofònica, però a mi em va semblar una entrevista feta vàries persones a la vegada i la resta de la gent escoltant. No sé si va haver alguna persona, a part de les que estaven presents, que va aguantar a casa seva escoltant dues hores tota l’entrevista.

Espero i confio que la direcció de Radiodespí reflexioni respecte d’aquest programa i tingui en compte tots aquests aspectes:

– Cal organització i previsió perqué en unes eleccions és imprescindible quadrar les agendes i s’ha de tenir molt de respecte pel treball que s’està duent a terme.

– Fer un debat implica acceptar controvèrsia i, per tant, és necessari preveure que ha d’haver algun torn de rèplica.

– El més important és la participació i, ja que Radiodespí només dóna veu a les forces polítiques un cop cada quatre anys, ha de tenir en compte que és l’única oportunitat que té la ciutadania de tenir a totes les persones representants juntes per poder preguntar el què vulguin. A més, si es fa una difusió com cal, es poden rebre les preguntes dies abans per molts mitjans (telèfon, mail, facebook, twitter…). Realment, amb els temps que corren és increïble que no es faciliti la participació de la ciutadania.

No sé quin profit se’n pot treure d’un programa com el d’ahir i si realment va servir perquè la ciutadania conegués les propostes programàtiques per als propers 4 anys, o no era aquesta la intenció?

El què sí puc dir és que ICV-EUiA, intentarem establir un diàleg amb Radiodespi per tal que tinguin en compte una participació real i plural en la ràdio de la nostra ciutat.

He buscat per posar un enllaç en el programa però no he estat capaç de trobar-ho, no sé ni tan sols si ho han penjat a la seva web. L’única vegada que he participat en els darrers 4 anys, a part de la campanya de recollida de joguines per Nadal, va ser el novembre passat al programa Boca Orella i quant vaig demanar la gravació per poder fer l’enllanç al bloc, casualment s’havia esborrat. Així doncs, hauré d’esperar a que em facin una altra entrevista per poder-la penjar al bloc.

Anuncis

4 thoughts on “Participació real

 1. José ha dit:

  Aqui tienes el enlace Elena:

  [audio src="http://blip.tv/file/get/Radiodespi-DEBATEDEELECCIONES18052011982.mp3" /]

 2. Nyota Dorca ha dit:

  fa gràcia que siguis justament tu la que es queixi de com altres gestionen una agenda. Si ho pensem bé, convindras en que és molt pitjor trigar 2 mesos a atendre una trucada urgent en un departament com el que tu gestionaves fins ara, el de atenció a la ciutadania, que no avisar a un candidat en campanya electoral amb més dies de marge…
  Espero que no repeteixis en el càrrec, pel millor funcionament del nostre poble.
  Moltes felicitats, però, per haver conservat el mateix nombre de regidors.
  Salutacions,
  Nyota Dorca

  • He volgut contestar-te perquè puc entendre que el teu comentari es fa des de la ràbia i des del dolor de la pèrdua, tot i que penso que aquí no és l’espai on treure un tema que és molt privat. Em sap greu que diguis que es va trigar 2 mesos quan jo mateixa vaig parlar amb tu de seguida que vaig tenir coneixement de la teva queixa. En tot cas el concepte d’urgència es valora per part del personal tècnic del departament i puc garantir que s’actua amb molta professionalitat.
   No sé si repetiré o no en el càrrec, però tinc la seguretat que he fet molt bona feina, conjuntament amb el meu equip. Segur que amb encerts i amb errors i que tot és millorable però et puc garantir que he dedicat tots els meus esforços a treballar pels ciutadans i ciutadanes de Sant Joan Despí
   Gràcies pel teu comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s