Valoracions (I)

Com és normal després de les eleccions s’han d’analitzar les dades dels resultats i fer-ne una valoració. Això és el què vàrem fer dilluns a la Comissió Executiva d’ICV de Sant Joan Despí i avui hem fet a la Comissió Executiva Comarcal.

A Sant Joan Despí és cert que teníem l’aspiració de poder créixer amb un regidor més i que, amb els vots d’altres partits es pugués fer retrocedir al PSC, fins i tot perdre la majoria absoluta.

Certament, si mirem només les dades númériques de la nostra ciutat, això no ha estat així, perquè s’han repetit els resultats de fa quatre anys. Però si ens allunyem una mica i mirem aquestes dades en perspectiva comarcal, les nostres expectatives no eren tan descabellades perquè la realitat de la Comarca ens demostra que això era possible.

El PSC ha perdut totes les majories absolutes a la Comarca, excepte Cornellà (tot i que ha perdut 2 regidors) i Sant Joan Despí que s’ha mantingut. En total han perdut 47 regidors i regidores.

ICV-EUiA-E, que es presentava per primera vegada a les 30 poblacions del Baix Llobregat,  ha estat la llista més votada en 7 ciutats, en 2 d’elles per majoria absoluta. Això fa que hagi superat la barrera dels cent regidors (101) quan fa quatre anys en teníem 90; per la qual cosa, tindrem un conseller o consellera comarcal més.

Seguint amb les dades numèriques, per què a Sant Joan el PSC no ha perdut ni un regidor/a si ha tingut 625 vots menys, que representa més del 5% de devallada?

Doncs que hi ha hagut un increment de partits que  es presentaven, de 5 a 8, amb la qual cosa hi ha una diversificació del vot i, donat que hi ha hagut un alt percentatge de vot en blanc ( 4,46 %) i donada la llei d’Hondt, si no es supera la barrera del 5% dels vots ja no hi ha representació i això perjudica als partits petits o menys votats. Així, paradoxalment, malgrat hi ha hagut més partits que es presentaven ara hi haurà menys partits amb representació al consistori.

Es pot continuar valorant númericament la distribució del vot per cada barri, fins i tot per cada mesa electoral, i això pot donar certa informació més o menys profitosa per a futures actuacions, però aquestes no són les úniques valoracions que cal fer. És necessari fer una anàlisi d’altres aspectes que han motivat la ciutadania a l’hora de votar a un partit o a un altre.

Demà al Consell Nacional i després a veure si tinc una mica de temps per poder escriure les valoracions més subjectives.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s