La salut, un dret

Aquesta tarda s’ha convocat el Consell de Salut amb un punt molt important a l’ordre del dia: Canvi d’horaris durant el mes d’agost dels Centres Sanitarus d’Atenció Primària.

En d’altres ocasions he escrit sobre les retallades CiU en educació  i en benestar que afecten a la nostra ciutat o sobre les mobilitzacions que s’han fet, i avui haig d’escriure sobre com aquestes retallades afectaran a l’atenció més bàsica a nivell de salut.

Les instruccions als personal sanitari sobre la retallada de pressupost del 10 % en la seva gestió, implica que ja no es poden cobrir les baixes ni per malaltia, ni per llicència maternal; a més, tampoc és possible cobrir les substitucions per vacances. Amb tot això, la coordinació dels Centres de Sant Joan Despí ha elaborat tot un estudi de la població i del tipus i nombre de visites que es fan el mes d’agost i ha fet la proposta de canviar els horaris per tal d’evitar el tancament d’algun dels dos centres existents.

Així, el nou horari del Centre de Les Planes serà tots els matins de 8 a 15 hores i el Centre Verdaguer totes les tardes de 13,30 a 20,30 hores i es reforçaran les visites a domicili per aquelles persones grans que no es puguin desplaçar; sobretot en el cas d’analítiques que només es faran a Les Planes.

Això, és una pèrdua important de servei i, per aquest motiu, plantejava una proposta al Consell de Salut:

Fer un escrit, dirigit al Departament de Sanitat de la Generalitat, agraint la bona disposició del personal sanitari que ha fet modificacions personals de distribució de vacances, renunciant a part dels seus drets laborals, per tal d’oferir el millor servei a la ciutadania. Però, que això no treu que la ciutat ha perdut part del servei i que presentem la nostra disconformitat.

Plantejava que entenia que ho havíem de fer en previsió del què pot anar passant més endavant; és a dir, que aquesta situació es pugui repetir en d’altres èpoques de l’any i, fins i tot, acabar sent l’horari definitiu dels centres sanitaris.

La meva proposta no ha estat acceptada ni pels partits polítics allà representats ni tampoc per les entitats veïnals, excepte el recolzament de la representant de l’AAVV de Les Planes.

Ha quedat clar, doncs, que a tothom li sembla bé la retallada i a l’acord que s’ha arribar és esperar a veure com funciona i convocar el Consell de Salut el mes d’octubre per valorar-ho.

Crec, sincerament, que el funcionament serà correcte i confio que hi hagi molt poques incidències, que quan es valorin seran simplement números, tants per cent i resultats. Però que a l’àvia que no puguin atendre, a la criatura que hagin de passejar amunt i avall; en definitia, a la família que li toqui el rebre de la manca d’atenció adequada ja li explicarem que “tot ha anat bé”

Malauradament hi ha moltes més retallades, les anirem patint

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s