Escola d’Estiu ICV (I)

Aquest ha estat un cap de setmana productiu; d’aprenentatge, de compartir, de gaudir, de debatre, … Sí, de tot una mica, perquè quan es fa una Escola d’Estiu amb el títol “Espai d’esquerra, ecologia i llibertat” i d’aquestes característiques saps, d’entrada, que serà “una mica pal” dedicar gran part del cap de setmana a la formació política enlloc de marxar a la platja o de fer migdiada al sofà.

Però la veritat és que també saps que et retrobaràs amb gent, que petaràs la xerrada, que coneixeràs a gent nova i, sobretot, que aprendràs molt. Perquè l’Escola d’Estiu et permet sentir opinions diverses i fer reflexions sobre temes d’actualitat; de la mà de persones expertes que tens l’oportunitat de sentir per primera vegada o que tens la sort de tornar a retrobar.

Així que ahir durant tot el dia i aquest matí, he estat al “Centre Esplai” al Prat de Llobregat. Des d’aquí la meva felicitació a ICV del Prat per la bona organització.

De tota manera, com sempre que faig formació, intentaré resumir una mica algunes intervencions que m’han resultat interessants, de fet ho han estat pràcticament totes, i extreure algunes de les idees que jo he recollit.

– La primera intervenció va ser la SIMONA LEVI (activista de cultura lliure i especialista en accions virals) i jo que no sé quasi res d’aquest món, m’ha agradat sentir-la i també llegir l’entrevista “premonitòria” que li van fer al 3cat24 a l’octubre de l’any passat i que he trobat a través d’un bloc.

Ella defensa que el 15M s’ha generat a internet, perquè és una eina que canvia la història de la humanitat ja que la informació és en temps real i es controla per la pròpia xarxa, i aquesta no educa perquè no segueix el procés de “jo sé, t’ho explico i tu aprens”, és molt més ràpid.

Importància de les paraules, d’una estètica del llenguantge amb paraules noves i guanyadores  que tenen força i expressen unes idees noves “Indignats”. I en aquest punt ha fet incidència en què ICV ha de transformar la seva participació a la xarxa, abandonant dinàmiques i aspectes del llenguatge que són antics.

– La segona intervenció ha estat a càrrec d’ARNAU MONTERDE  de l’Ateneu Candela de Terrassa que planteja com l’escenari de la crisi econòmica ha estat determinant per l’aparició del 15M, però també la revolució en el món àrab que ensenya una nova eina molt allunyada del terrorisme islàmic.

Apareix el desig del canvi amb una voluntat real de construir, a partir de l’apropiació de la tecnologia, amb caràcter obert, sense ideologia concreta. Explota una capacitat comunicativa amb una nova forma d’entendre la vida i la política, ja que és un procés sense intermediaris que es pot fer des de qualsevol lloc i en qualsevol situació.

Hi ha una construcció d’uns nous imaginaris perquè ja no serveixen els referents antics. (Exemple: per joves de 18-20 anys la gran manifestació del NO A LA GUERRA ja és un referent llunyà, tenien 10 ó 12 anys)

Les pràctiques del 15M han estat molt exemplars, transparència, capacitat permanent de regulació i control, una distribució horitzontal de tota la informació, potència de la cooperació.

Tot això ha generat uns aprenentatges que ja són irreversibles i que obren un nous escenaris. Des de la capacitat de marcar l’agenda mediàtica, passant per la superació de les problemàtiques que generen les actuacions a les places i no des de la xarxa; l’emergència de les qüestions comunes en temes centrals com la sanitat, l’educació o el dret a l’habitatge  com a defensa d’allò que és de tothom.

Per això tenim molt a aprendre de la xarxa, de les noves formes d’organització, de la creació de noves comunitats i és un bon moment per una nova construcció dels béns comuns, d’allò que és públic.

Demà ja acabaré d’explicar el final d’aquesta primera taula.

 

Anuncis

One thought on “Escola d’Estiu ICV (I)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s