Escola d’Estiu ICV (II)

Ahir no em va ser possible continuar el meu escrit, així que serà avui.

– Com a tercer ponent de la primera taula, que pretenia respondre a la pregunta: Què vol dir nova política? ha intervingut en JOSEP MARIA VALLÈS catedràtic de Ciències Polítiques de la UAB que representava la “contraposició”, amb una visió més des de l’experiència i del bagatge polític més institucional.

Ha plantejat que la reacció negativa contra la política ve donada per tres motius: 1) Una reacció de desafecció com a rebuig, repugnància i valoració negativa – són els casos de corrupció- 2) Reacció de decepció, de frustració pels resultats, per les expectatives no acomplertes – hi ha ineficàcia o incompetència- i 3) Reacció d’indiferència o desinterès -absència de la política en la vida quotidiana de les persones-

Segons ell, quan es parla de “nova política” s’han de tenir en compte dues premises o visions; la dels que pensen que la política és socialment necessària i que requereix el suport i la participació de tots els membres de la societat, i la visió dels que pensen que la política és pertorbadora “Quan menys millor” i que ha d’estar en mans de persones expertes i professionals.

Així, en aquest sentit, el 15M és una batalla que té adversaris i els canvis no es podran fer sense comptar amb algunes estructures existents (partits, sindicats..) encara que no siguin perfectes, perquè la batalla serà llarga.

És bo que existeixin models ambiciosos, referències utòpiques; però cal ser realistes perquè hi ha inconvenients extraordinaris: La lògica de la democràcia (d’igualtat i d’equilibri) és incongruent amb la lògica dels poderosos del capitalisme. Hem viscut els darrers 30 anys on el capitalisme ha transigit amb un grau molt alt de democràcia però això ja no és així. Serà una cursa molt llarga, de relleus, de generacions, de moments personals i de rols diferents.

Després d’una mica de debat i una mica de descans ha començat la segona taula amb un títol molt suggerent: Iniciatives contra el populisme, la xenofòbia i el frau hipotecari.

– En primer lloc ha intervungut en FERRAN PEDRET  de l’Ateneu Roig, un espai que neix el 2009 amb el projecte de crear cultura alternativa d’esquerres i reteixir la solidaritat als barris. A través de la Banca Ètica i del treball voluntari s’aconsegueix un espai a Gràcia on funciona un viver d’experiències i d’associacions que fan coses diverses.

De la seva intervenció he recollit algunes idees que m’han semblat interessants respecte de la situació de xenofòbia:  S’ha produït un procés de fragmentació social i això acaba negant la societat mateixa. Cal reconstruir el territori amb la idea que hem de lluitar contra la por de perdre la identitat entesa com excloent. La xenofòbia redueix la complexitat de la societat a unes consignes simplificades que semblen donar seguretat; llavors, cal un activisme que trenqui amb aquesta simplificació

– L’ADA COLAU de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha estat exposant la situació de l’habitatge al nostre país, primer per les dificultats d’accés i després el sobreendeutament de les famílies i no poder fer front als pagaments.

Denuncia que Espanya és l’únic Estat on la llei obliga al pagament total del deute i dels interessos i no permet la dació de l’habitatge com a cancelació. És una llei que vulnera els drets fonamentals.

Actualment la PAH està pendent que la taula del Congrés accepti la ILP per la dació en cas d’impagament d’hipoteca, perquè hi ha hagut un partit que n’ha volgut presentar una altra ILP per la mateixa causa i això no permet. Sembla que està en vies de resoldre’s.

Ha explicat la campanya STOP DESNONAMENTS que ha servit per fer visibilització dels denonaments amb la identificació del problema:Dreta a l’habitatge, s’ha contrarestat la violència d’aquesta acció contra les famílies,, hi ha hagut una resposta concreta a través d’una acció col·lectiva, hi la confluència amb el 15 M ha multiplicat les actuacions.

S’han aconseguit algunes fites com el fet que la embargabilitat del sou passi de 700 a 900 euros i cada cop són més les desnonaments que s’han pogut impedir, prop de 60. A més, cada cop hi ha més organitzacions locals.

– En últim lloc va intervenir en DAVID KARVALA d’Unitat contra el feixisme i la Xenofòbia que ja explicaré demà.

 

Anuncis

4 thoughts on “Escola d’Estiu ICV (II)

 1. Lluís ha dit:

  Bona tarda, Elena, sóc el Lluís Fabrés, com va tot?
  He vist que aquest dijous hi ha Ple Ordinari, però la sorpresa ha estat veure que es farà a les 09.30 del matí. És un fet excepcional, o bé a partir d’aquesta legislatura sempre seran a aquesta hora?

  Gràcies

  • Lluís, en el Ple de cartipàs es va aprovar que els Plens de juliol i setembre es farien a les 9,30 del matí i la resta a la mateixa hora de sempre les, 20 h del segon dijous de cada mes.

   • Lluís ha dit:

    ok, gràcies. El Ple del cartipàs no va ser anunciat a la pàgina web, no en tenia ni idea de quan es va fer. Tampoc ha sortit publicat al Butlletí les remuneracions dels regidors i regidores, quan fa 4 anys si que varen sortir. Haurem d’esperar fins al setembre per saber-ho?

 2. El Ple extraordinari de cartipàs es va fer el dia 1 de juliol al matí. Suposo que no s’han fet públiques les remuneracions a través del butlletí perquè ja es debia haver tancat el contingut per impremta abans que s’aprovés pel Ple, però si es pengen les actes de Ple a la web, ja serà públic.
  Et passo el meu correu per si em vols fer qualsevol pregunta elena.embuena@gmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s