El peso cubano

El primer que has de fer quan arribes a un país, que no està dins la zona euro, és canviar moneda perquè sinó no pots moure’t. Així doncs quan vaig sortir al carrer a Santiago de Cuba el dia 3 d’agost el primer que vaig fer va ser buscar un banc, però les cues eren tan impressionants que vaig desistir.

Durant els 3 primers dies del mes, igual com passa aquí, totes les persones pensionistes van a cobrar i ja ens van avisar que hauríem d’esperar fins passades les 11 del matí pequè abans no ens podrien atendre.

Així que passejada forçada per la ciutat sense poder agafar cap mitjà de transport ni comprar una ampolla d’aigua.

Llavors t’expliquen que a Cuba hi ha dues monedes: el peso cubano i el peso convertible que li diuen dólar o CUC. Al Banc només et canvien d’euros a pesos convertibles, si vols pesos cubanos has d’anar a una CADECA (casa de canvi).

Convé tenir de les dues monedes, tot i que com a persona estrangera el què més fas servir són CUCs, però per comprar a algunes botigues, a bars o llocs del carrer que fan menjar o als paladares és millor tenir pesos cubanos perquè surt millor el canvi.

Per 1 € et donen al voltant d’1,35 CUC i per 1 CUC et canvien 24 pesos cubanos; per tant, amb 1€ tens més de 32 pesos cubanos. Així, la diferència que representa pagar amb una moneda o l’altra és abismal.

Allà tothom cobra en pesos cubanos i pel que hem pogut saber, per les nostres converses amb la gent, cobren entre 300 i 600 pesos al mes, ja que ens diuen que no hi ha grans diferències entre qui més i qui menys cobra. Això vol dir entre 10 i 20 € al mes.

Es pot entendre que en un paladar es pugui menjar per 20 pesos o atipar-se de gelat si cada bola val 1 peso o que el bitllet de l’autobús costi 0,20 pesos, o el barret de palla que em vaig comprar per suportar el sol caribeny em costés 15 pesos.

El problema ve quan es vol tenir accés a qualsevol cosa, llavors s’ha de pagar en CUCs i el seu preu és relativament barat respecte a l’euro però per a la gent d’allà és totalment inassequible si no és que poden tenir l’oportunitat de tenir accés a guanyar directament CUCs.

Per exemple: un bicitaxi pel mateix trajecte cobra 3 pesos o 2 CUCs segons siguin del país o de fora, que traduït a euros seria menys de 5 cèntims d’euro o quasi un euro i mig. Això vol dir que s’ha d’estar d’acord en pagar molt més perquè les nostres possibilitats també són moltes més, encara que sempre es pot regatejar o anar directament a llocs on es pugui pagar en la seva moneda.

La qüestió és que ho tenen força difícil i ara que s’ha obert una mica la possibilitat de tenir un negoci privat, encara que fortament gravat amb impostos i amb molta vigilància, es veu la diferència entre els que poden tenir accés a turistes i per tant a la moneda forta.

Jo no hi entenc gens d’economia i de canvis de moneda però aquesta diferència entre el peso cubano i el peso convertible com s’estableix? On va a parar el benefici? Amb quina moneda s’equipara una i l’altra?

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s